1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Moosbacher

Europejskie specjalności: Moosbacher

Pochodzenie

Austria, Voitsberg, region Styria, środkowo-południowa część kraju. Klasyczny austriacki ser dojrzewający.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Dojrzewający podpuszczkowy.

Miąższ

Charakterystyczna skórka symbolizuje zarówno tradycję rzemieślniczą jak i austriackie pochodzenie. Miąższ ma soczystą konsystencję; z okrągłymi, dużymi dziurami. Łagodny, pełny smak, lekko pikantny, ze słodkim posmakiem.

Dojrzewanie

1,5-2 miesiące.

Przeznaczenie kulinarne

Składnik deski serowej, do przekąsek tj. koreczki, dodatek do sałatek, zup serowych, sosów
i do zapiekania. Pasuje na świeży chleb, do fondue, do białych winogron i brzoskwiń.
Dobrze smakuje z białym winem o dojrzałej kwasowości (Neuburger, Sauvignon Blanc).