1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Džiugas

Europejskie specjalności: Džiugas

Pochodzenie

Telsze (Żmudź, Dolna Litwa). Produkowany od 1924 roku.

Rodzaj surowca

Mleko krowie pasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy długodojrzewający, twardy.

Miąższ

Im dojrzalszy ser, tym bardziej kruchy. Džiugas Mild ma pikantny aromat i delikatnie ostry smak. Wyróżnia się kremową barwą, nieco bardziej intensywną bliżej skórki. Jego tekstura jest zwarta i łatwa do kruszenia. Džiugas Piquant łączy harmonię intensywnych aromatów oraz pikantnego smaku. Widoczne kryształy wapnia tworzą delikatną kruchość sera, charakterystyczną dla kolejnego etapu dojrzewania. Džiugas Delicate charakteryzuje się subtelnym, bogatym smakiem. Ostry smak sera przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Džiugas Gourmet to ser o wyrazistym, mocnym, pikantnym smaku z lekkim kwaskowym posmakiem. Ma subtelny kolor beżowego marmuru. Jest kruchy, pokryty białymi kryształkami wapnia, co świadczy o dojrzałości sera. Pikantny smak, ostrzejszy wraz z czasem dojrzewania.

Dojrzewanie

12 miesięcy (Mild), 18 miesięcy (Piquant), 24 miesiące (Delicate), 36 miesięcy (Gourmet).

Przeznaczenie kulinarne

Świetna przekąska do wina, serwowana przed posiłkiem lub podczas obiadu lub kolacji.

Dodatkowe informacje

Džiugas powstaje z czterech podstawowych składników tj. mleko, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący. Do produkcji sera nie używa się żadnych dodatków, konserwantów i wzmacniaczy smaku. nawet skórka sera nadaje się do jedzenia, Jest odpowiedni dla wegetarian – do produkcji sera wykorzystuje się enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Zawiera dużą ilość wapnia, a 100 g sera Džiugas zawiera zalecaną osobie dorosłej dzienną dawkę magnezu.