1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Grana Padano

Europejskie specjalności: Grana Padano

Pochodzenie

Włochy, 1135 r., okolice Mediolanu. Wytwarzany w regionach: Lombardia,
Piemont, Wenecja, Emilia Romania. Nazwa pochodzi od słowa grana – ziarnisty i przymiotnika padano – nazwa doliny. Jest jednym z pierwszych na świecie serów twardych.

Rodzaj surowca

Mleko krowie o niższej zawartości tłuszczu, niepasteryzowane, od krów karmionych sianem i kiszonkami.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, bardzo twardy.

Oznaczenie

Włoskie DO 1955 r. i unijne PDO 1996 r.

Miąższ

Złocistożółty, wyraźnie ziarnisty, półtłusty, o cienkiej skórce. Smak od kremowego delikatnie
ziarnistego Grana Padano (dojrzewającego 9-16 miesięcy) do ziarnistego sypkiego wyrazistego w smaku Grana Padano Riserva (dojrzewającego 20 miesięcy).

Dojrzewanie

Do 20 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Przekąska, przyprawa do podkreślenia smaku potraw tj. sałatki, pizza, spaghetti, zupy. Odpowiednie wina białe i czerwone o mocnym smaku.
Pasuje do win Chianti i Zinfandel.

Ciekawostki

Ser podobny do Parmezanu, wytwarzany jednak na większym obszarze i jest łagodniejszy w smaku, w związku z krótszym okresem dojrzewania.