1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Anthotyro

Europejskie specjalności: Anthotyro

Pochodzenie

Grecja: Macedonia, Tesalia, Peloponez, Kreta, wyspy na Morzu Egejskim. znany od wieków. Obok Fety symbol greckiego serowarstwa.

Rodzaj surowca

Niepasteryzowane mleko kóz i owiec (niekiedy miks) z niewielkim dodtakiem serwatki.

Typ sera

Anthotyro świeży: półmiękki, suchy, biały. Słodki, kremowy, łagodny w smaku. ser o niskim poziomie tłuszczu i soli. anthotyro suchy: twardy i biały o słonym smaku. Ma bardzo mocny aromat.

Odmiana

Nazwa oznacz kwiat serowy.

Podobnym serem do Anthotyro Xero jest Mizithra, ser, który dojrzewa od 6 do 9 miesięcy.

Przeznaczenie kulinarne

Wersja świeża: popularny ser na śniadanie z miodem i owocami (figami, gruszkami, jabłkami), do omletów; składnik pikantnych potraw z udziałem oliwek, pomidorow i ziół; nadzienie wielu lokalnych ciast. Po otwarciu szynko traci właściowości organoleptyczne. Nadaje się jako przystawka lub deser.

Wersja sucha: świetnie wzmacnia smak sałatek, makaronów i spaghetti w formie tartej lub rozdrobnionej. Podobna jest do białego sera Mizithra o słonym, nieco orzechowym smaku. Ser ten pasuje do czerwoanego wina.

Grecja

Zdjęcia

Dostawcy