1. Podręcznik serowy
  2. Europejskie specjalności
  3. Montaslo

Europejskie specjalności: Montaslo

Pochodzenie

Włochy, produkowany przez benedyktynów od 1200 r. w rejonie Carnia na północ od Udine
w płn-wsch. części kraju.

Rodzaj surowca

Mleko krowie niepasteryzowane.

Typ sera

Podpuszczkowy dojrzewający, twardy.

Oznaczenie

Włoskie DOP 1986 rok, unijne w 1996 r. Może być produkowany wyłącznie na prawnie wyznaczonym obszarze, do którego należą Friuli-Wenecji Julijskiej i niektóre prowincje Wenecji Euganejskiej.

Miąższ

Delikatny i słodki miąższ, jędrny, z małymi dziurkami Jego żółtobrązowa skórka jest gładka i sprężysta na początku, później staje się ciemniejsza i twardsza. Intensywność smaku i aromatu rośnie wraz z wiekiem.

Dojrzewanie

Odmiany: świeży Fresco minimum 60-dniowy, Semistaggionato minimum 4-miesięczny, Stagionato minimum 10-miesięczny i Stravecchio minimum 18-miesięczny.

Przeznaczenie kulinarne

Młody idealnie nadaje się na przystawkę lub jako dodatek do głównych dań, starszy najczęściej się uciera i stosuje zamiennie z Parmezanem. Bardzo dobrze smakuje na chlebie i z owocami suszonymi. Doskonale smakuje ze szparagami. Fresco pasuje do win Merlot i Pinot Nero, a starsze w wersji długodojrzewającej – do czerwonego.

Ciekawostki

W drugiej połowie XVIII wieku miał stałe miejsce w cennikach kupców (pomimo wysokiej
ceny).

Włochy

Zdjęcia

Dostawcy