1. ABC Nabiału
  2. Terminy
  3. Analog

Analog

Jest to produkt alternatywny (podobny) do wyrobu mleczarskiego. Niektórzy specjaliści rozróżniają analogi i substytuty produktów mleczarskich. Substytuty są otrzymywane na drodze usunięcia tłuszczu mlecznego i zastąpienia go tańszym tłuszczem roślinnym (np. tłuszczem palmowym) lub niekiedy mieszaniną białek i węglowodanów. Bardzo często technologia produkcji substytutów jest bardzo zbliżona do technologii oryginalnych produktów mleczarskich. Substytuty takie mogą być jednak znacznie (nawet o kilkanaście do kilkudziesięciu procent) tańsze od swoich oryginalnych odpowiedników. Z kolei analogi są wytwarzane zarówno z substytutów białek mleka i tłuszczu mlecznego oraz odpowiednich emulgatorów. Zwykle technologia produkcji analogów jest istotnie inna niż oryginalnych produktów mleczarskich. Co najważniejsze, produkt w którego składzie dokonano substytucji tłuszczu mlecznego tłuszczem roślinnym lub białek mleka białkami roślinnymi czy innymi składnikami nie może być określany nazwą zastrzeżoną dla oryginalnych produktów mleczarskich, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd. Obecnie na rynku oferowane są substytuty i analogi serów podpuszczkowych dojrzewających, twarożków i serów topionych (tzw. wyroby seropodobne), ale także mleka spożywczego (tzw. napoje), śmietany (tzw. ukwaszone emulsje tłuszczowe oraz miksy do zup i sosów), masła (tzw. miksy tłuszczowe do smarowania) i mlecznych napojów fermentowanych (np. wyroby jogurtopodobne).