1. ABC Nabiału
  2. Terminy
  3. Tłuszcz w suchej masie

Tłuszcz w suchej masie

Określenie wyrażające zawartość tłuszczu w produkcie w przeliczeniu na suchą masę tego produktu (czyli na masę produktu po odjęciu masy wody). To wyrażenie zawartości tłuszczu jest najczęściej stosowane w odniesieniu do serów (zawartość tłuszczu w suchej masie jest podawana w procentach). Na podstawie tego wyrażenia można wnioskować o tłustości sera. Ze względu na zawartość tłuszczu w suchej masie wyróżnia się następujące rodzaje serów: śmietankowe (50% tłuszczu w suchej masie), pełnotłuste (45% tłuszczu w suchej masie), tłuste (40% tłuszczu w suchej masie), 3/4 tłuste (30% tłuszczu w suchej masie), półtłuste (20% tłuszczu w suchej masie) oraz chude (<10% tłuszczu w suchej masie).