Kwas foliowy
Kwas foliowy został odkryty w latach 1939-1941. Foliany należą do witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Muszą być systematycznie dostarczane organizmowi z pożywieniem lub suplementacją. Odpowiadają za prawidłową syntezę aminokwasów, produkcję czerwonych ciałek krwi. Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Zalecana ilość folianów dla dorosłego to 200 mikrogramów dziennie. U kobiet w ciąży zalecana jest suplementacja zgodnie z zaleceniami lekarza.
Funkcje w organizmie
Foliany biorą udział w syntezie, naprawie i prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA. Są niezbędne do wzrostu i podziału wszystkich komórek organizmu, co jest szczególnie istotne w życiu płodowym i niemowlęctwie. Foliany wspólnie z witaminą B12, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, co zapobiega występowaniu anemii.
Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne [4]:
- Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży
- Foliany pomagają
- w prawidłowej syntezie aminokwasów
- w prawidłowej produkcji krwi
- w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- Foliany pomagają w utrzymaniu
- prawidłowego metabolizmu homocysteiny
- prawidłowych funkcji psychologicznych
- Foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Foliany biorą udział w procesie podziału komórek
Objawy niedoboru
Niedobory sprzyjają niedokrwistości megaloblastycznej, zmianom w układzie krwionośnym oraz w błonie śluzowej układu pokarmowego. Niekorzystnie wpływają na układ nerwowy, mogą powodować depresje, zmiany w szpiku kostnym oraz objawy dystrofii mózgowej. Niedobór niezwykle istotny dla rozwijającego się płodu. Niedobór folianów sprzyja występowaniu podwyższonego poziomu homocysteiny w surowicy krwi, co jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu.
Objawy nadmiaru
Nietoksyczna
Dzienna referencyjna wartość spożycia: 200 µg [3].
Źródła w żywności
Najbogatsze źródła folianów w diecie to: podroby (wątróbka), drożdże, warzywa zielonolistne (surowe lub krótko gotowane) – szpinak, zielony groszek, fasola, kiełki zbóż, ziemniaki, owoce (pomarańcze), wzbogacone kasze i chleb, bulion, orzechy, mleko i produkty mleczne.