1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Witaminy
  4. Kwas foliowy

Kwas foliowy

Kwas foliowy został odkryty w latach 1939-1941. Foliany należą do witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Muszą być systematycznie dostarczane organizmowi z pożywieniem lub suplementacją. Odpowiadają za prawidłową syntezę aminokwasów, produkcję czerwonych ciałek krwi. Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Zalecana ilość folianów dla dorosłego to 200 mikrogramów dziennie. U kobiet w ciąży zalecana jest suplementacja zgodnie z zaleceniami lekarza.

Funkcje w organizmie

Foliany biorą udział w syntezie, naprawie i prawidłowym funkcjonowaniu kwasów RNA i DNA. Są niezbędne do wzrostu i podziału wszystkich komórek organizmu, co jest szczególnie istotne w życiu płodowym i niemowlęctwie. Foliany wspólnie z witaminą B12, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, co zapobiega występowaniu anemii.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne [4]:

  • Foliany przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży
  • Foliany pomagają
    • w prawidłowej syntezie aminokwasów
    • w prawidłowej produkcji krwi
    • w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • Foliany pomagają w utrzymaniu
    • prawidłowego metabolizmu homocysteiny
    • prawidłowych funkcji psychologicznych
  • Foliany przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • Foliany biorą udział w procesie podziału komórek

Objawy niedoboru

Niedobory sprzyjają niedokrwistości megaloblastycznej, zmianom w układzie krwionośnym oraz w błonie śluzowej układu pokarmowego. Niekorzystnie wpływają na układ nerwowy, mogą powodować depresje, zmiany w szpiku kostnym oraz objawy dystrofii mózgowej. Niedobór niezwykle istotny dla rozwijającego się płodu. Niedobór folianów sprzyja występowaniu podwyższonego poziomu homocysteiny w surowicy krwi, co jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu.

Objawy nadmiaru

Nietoksyczna

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 200 µg [3].

Źródła w żywności

Najbogatsze źródła folianów w diecie to: podroby (wątróbka), drożdże, warzywa zielonolistne (surowe lub krótko gotowane) – szpinak, zielony groszek, fasola, kiełki zbóż, ziemniaki, owoce (pomarańcze), wzbogacone kasze i chleb, bulion, orzechy, mleko i produkty mleczne.