1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Składniki mineralne
  4. Magnez [Mg]

Magnez [Mg]

Magnez znajduje się we wszystkich komórkach organizmu, jest zaliczany do grupy najcenniejszych biopierwiastków. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia. Pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitycznej. Wchłanianiu magnezu sprzyja obecność witaminy B6, białek oraz laktozy. Zalecane dzienne spożycie wynosi 375 mg [3].

Funkcje w organizmie

Magnez jest powiązany z metabolizmem wapnia. Bierze udział w utrzymaniu potencjału elektrycznego w nerwach i błonach komórkowych mięśni. Niezbędny do działania około 80 enzymów, aktywacji witaminy B1 oraz do metabolizmu witaminy C. Magnez uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego, syntezie i stabilizacji kwasów nukleinowych. Wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz pomaga zachować równowagę psychiczną i fizyczną, koi nerwy, usuwa zmęczenie, łagodzi depresje. Wskazany jest przy braku energii i zmęczeniu. Zmniejsza zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne. Wspomaga siły i wytrzymałość u sportowców.

Bierze udział w utrzymaniu prawidłowego, rytmu pracy serca. Zapobiega nadciśnieniu, skurczom, odkładaniu się cholesterolu na ściankach tętnic, zmniejsza ryzyko zachorowalności na miażdżycę, wystąpienia zawału. Działa korzystnie na krzepliwość krwi, wzmacnia układ odpornościowy, blokuje szkodliwe działanie metali trujących. Bierze udział w procesie wytwarzania insuliny.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3].

  • Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • Magnez pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej
  • Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
  • Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka
  • Magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
  • Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
  • Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
  • Magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek

Objawy niedoboru

Objawami niedoboru magnezu mogą być m.in. kurcze mięśniowe, arytmia i niewydolność pracy serca, nadciśnienie tętnicze, zawroty głowy, utrata równowagi, drgania powiek, wrażliwość na zmiany pogody, skurcze mięśni, drętwienie kończyn oraz drgawki.

Przy niedoborach magnezu występuje wzmożona pobudliwość układu nerwowego, depresja, skłonność do płaczu, pogorszenie koncentracji, poranne zmęczenie po wielu godzinach snu, wrażenie ociężałości, bóle głowy. Często powyższym stanom towarzyszą bezsenność, pocenie się w nocy, koszmarne sny i osłabienie. Mogą też rozwijać się choroby dziąseł, próchnica, wypadanie włosów oraz łamanie się paznokci. W przypadku magnezu może nastąpić niedobór wtórny spowodowany wadliwym wchłanianiem magnezu, biegunkami, alkoholizmem.

Objawy nadmiaru

Biegunka, zanik odruchów głębokich, zaburzenia oddychania, niewydolność nerek, osłabienie, ospałość, mrowienie w rękach i nogach, trudności z oddychaniem.

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 375 mg [3].

Źródła w żywności

Zboża, produkty zbożowe (kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty) oraz warzywa zielone. W magnez bogate są orzechy i nasiona. Pewne źródło stanowią mleko i sery (żółte i białe), sardynki, jaja, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe.