1. ABC Nabiału
  2. Składniki odżywcze
  3. Składniki mineralne
  4. Jod [J]

Jod [J]

Jod jest dla człowieka niezbędnym mikroelementem. Wchodzi w skład hormonów wydzielanych przez tarczycę, które biorą udział w regulowaniu podstawowych funkcji życiowych: kontrolują temperaturę, układ nerwowy, mięśniowy, podział komórek. Brak jodu w organizmie prowadzi do powstania wola. Pierwiastek stosowany w profilaktyce chorób tarczycy. Zapotrzebowanie 150 µg na dzień.

Funkcje w organizmie

Ciało zdrowego człowieka zawiera 30-50 mg jodu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, która ma zdolność aktywnego gromadzenia tego pierwiastka. Niedobór jodu w pożywieniu i w wodzie po pewnym czasie może prowadzić do powstania wola tarczycy. Jod zapobiega występowaniu wola, wytwarza hormony za pośrednictwem tarczycy. Bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy, tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu. Sprzyja utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci, zębów oraz zdrowej skóry. Spala nadmiar tłuszczu.

Dopuszczalne oświadczenia zdrowotne na produktach żywnościowych [3].

  • Jod pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
  • Jod przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • Jod pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Jod pomaga zachować zdrową skórę
  • Jod pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy

Objawy niedoboru

Jod może wywołać różne schorzenia tarczycy. Może sprzyjać powstawaniu choroby Parkinsona, raka tarczycy. jego brak może być powodem suchej skóry, problemów neurologicznych, nadmiernego wytwarzania estrogenu, chronicznego zmęczenia, apatii, zmniejszonej odporność, zmniejszonego popędu płciowego, poronienia, ochrypłej mowy, nadmiaru cholesterolu, znużenia, bezsenności, suchych i łamliwych włosów, drżenia kończyn, marznięcia, zmniejszonej odporności na stres.

Niedostatek jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się, spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie pokwitania. U dorosłych może upośledzać funkcje rozrodcze, utrudniać utrzymanie ciąży, prowadzić do niewydolności tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu.

Objawy nadmiaru

Zaburzenia hormonów, wole, uszkodzenie tarczycy u dzieci.

Dzienna referencyjna wartość spożycia: 150 (µg) [3].

Źródła w żywności

Sól jodowana, ryby morskie, owoce morza, drożdże, morszczyn, cebula, świeże ananasy. Zioła bogate w jod: bylica, estragon, dziki bez czarny.

Niektóre warzywa głównie z rodziny krzyżowych (np. kapusta) zawierają rodanki, które działając antagonistycznie do jodków, mogą pogorszyć przebieg niektórych schorzeń tarczycy.