Gulfood
Tegoroczny Gulfood to wystawcy i odwiedzający ze 127 krajów, ponad 5500 firm, ponad 200 prelegentów, 21 hal wystawowych. Więcej na:
pokaż
Tegoroczny Gulfood to wystawcy i odwiedzający ze 127 krajów, ponad 5500 firm, ponad 200 prelegentów, 21 hal wystawowych. Więcej na:
pokaż
Postęp techniczny w przetwórstwie mleka - to kluczowe seminarium dla branży mleczarskiej w Polsce.
Organizatorzy:
Przewodniczący: dr hab. inż. Fabian Dajnowiec: fabian.dajnowiec@uwm.edu.pl
Sekretarz: dr inż. Józef Warechowski: jozef.warechowski@uwm.edu.pl
Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, Wydział Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie.
pokażObszerny program Anuga FoodTec 2024, wiodących światowych targów dostawców dla przemysłu spożywczego i napojów, dzięki licznym formatom wydarzeń, przekaże ważne impulsy do dialogu między branżami. W ten sposób nacisk położony jest szczególnie na główny temat „Odpowiedzialność”. Program branżowy organizowany przez Niemieckie Stowarzyszenie Rolnicze (DLG) również podejmuje tematykę wyższego szczebla: dzięki kreatywnym, nowoczesnym formatom wydarzeń, takim jak „Science Slam”, „Open Expert Stage”, „Deep Dive” czy „Content Pro Contra”, oferuje różnorodne możliwości aktywnego zaangażowania i korzystania z rozległej wiedzy eksperckiej – priorytetem jest tutaj interakcja i międzynarodowe sieciowanie.
Scena Główna (Hala 9, B080/C081) przez cztery dni targów skupi się wokół tematu przewodniego „Odpowiedzialność” w łańcuchu dostaw żywności. Myśl skupiona wokół zrównoważonego rozwoju łączy się tym samym z odpowiedzialnością za rozwój innowacji i odpowiedzialną pracą we wszystkich procesach łańcucha tworzenia wartości. Tylko podejście holistyczne gwarantuje długoterminowe sukcesy: od branży dostawców, poprzez globalne zaopatrzenie w surowce, produkcję, pakowanie i logistykę, aż po gospodarkę energią lub wodą. Eksperci łańcucha dostaw żywności przedstawiają innowacyjne technologie, podejścia ekologiczne i społecznie akceptowalne procedury dotyczące przyszłości produkcji żywności i poddają je pod dyskusję. Spektrum tematyczne sięga m.in. od zrównoważonych opakowań, przejrzystych i społecznie akceptowalnych łańcuchów dostaw, alternatywnych białek, bezpieczeństwa żywnościowego, bezpieczeństwa żywności i zmian klimatycznych, ograniczania strat żywności, świeżości i intralogistyki poprzez optymalne zarządzanie energią i wodą po automatyzację, robotykę , cyfryzację i sztuczną inteligencję.
Etap Innowacji
Za pomocą jakich technologii i podejść które produkty spożywcze będą produkowane w przyszłości? Scena Innowacji (hala 5.2, C100/D119) postrzega siebie jako zespół doradców zajmujący się gospodarką jutra. Wspólnie z partnerami ze świata nauki, biznesu i sceny start-upów, wspólnie z zainteresowanymi gośćmi branżowymi tworzymy przyszłość na nowo. Tematy obejmują najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii wytłaczania, podejścia do zrównoważonego rozwoju w łańcuchu tworzenia wartości żywności, rynki wzrostu, alternatywy dla mięsa i napoje na bazie roślin, duże zbiory danych, cyberbezpieczeństwo, konserwację predykcyjną itf.
Wydarzenie dotyczące przywództwa kobiet
Sukces wymaga różnorodności i wzorców do naśladowania. Podczas wydarzenia Female Leadership Event kobiety opowiadają o swojej ścieżce zawodowej i stojących przed nimi wyzwaniach oraz udzielają cennych wskazówek. W ten sposób szybko staje się jasne, jak ważna może być działająca sieć, w której łączą się kompetencje i wiedza specjalistyczna. Nacisk położony jest na profesjonalną wymianę i tworzenie sieci kontaktów. Wydarzenie odbędzie się w środę, 20 marca 2024 r. w godzinach 16.20 – 17.05. na scenie głównej (Hala 9, B080/C081).
Ceremonia wręczenia nagród: International FoodTec Award 2024
Nagrodą International FoodTec Award DLG i jej partnerzy honorują pionierskie osiągnięcia w zakresie innowacji, zrównoważonego rozwoju i wydajności w sektorze technologii żywności. W tym roku prestiżową nagrodą technologiczną wyróżnionych zostanie 14 innowacyjnych projektów z międzynarodowej branży spożywczej i zaopatrzenia w żywność. Cztery nowości otrzymały złotą nagrodę International FoodTec Award, a dziesięć wyróżniono srebrnym medalem. Ceremonia wręczenia nagrody International FoodTec Award odbędzie się we wtorek 19 marca 2024 r. w godzinach 17.30 – 19.00. na Scenie Głównej (Hala 9, B080/C081).
pokażAnuga Dairy to wiodące międzynarodowe targi branży mleczarskiej. W tegorocznej edycji Anuga Dairy bierze udział około 500 firm.
W hali 10.1 reprezentowani są między innymi następujący wystawcy: Bayernland, Caeseria Cioffi, DMK, Fayrefield, Garmo, Geris Dairy, Goldsteig, Granarolo, Hochwald Foods, Hoogwegt, Milcobel, Nordex i Vandersterre.
Tegoroczna edycja Anuga Dairy może pochwalić się międzynarodowym składem. W sumie w targach biorą udział przedstawiciele 24 krajów. Oprócz Niemiec do czołowych krajów należą przede wszystkim Grecja, Włochy, Holandia, Hiszpania i Francja. Potwierdzono kolejne uczestnictwo m.in. Bułgarii, Danii, Dubaju, Estonii, Wielkiej Brytanii, Litwy, Austrii, Polski, Turcji, Ukrainy, USA i Cypru.
Szczególnie ze względu na swój kluczowy temat „Zrównoważony rozwój” Anuga poświęca szczególną uwagę „Alternatywom dla produktów mlecznych”, tak zwanym substytutom mleka, które odnotowują większą obecność niż w poprzednich latach, przede wszystkim w zakresie Anuga Innowacje. Roślinne zamienniki mleka i sera cieszą się nie tylko ogromną popularnością wśród konsumentów, ale także stają się coraz ważniejsze dla Anuga Dairy. Ponad 80 wystawców zaprezentuje w Anuga Dairy alternatywy roślinne i wegańskie.
W przypadku klasycznego mleka i przetworów mlecznych producenci stawiają przede wszystkim na nowe smaki, takie jak sery wzbogacone zielonym lub czerwonym pesto lub o dużej zawartości białka, a także na wdrażanie regionalnych składników, takich jak zioła, mleko sienne, a także organiczne mleko od krów karmionych trawą.
Rozwój rynku
Jeśli chodzi o wprowadzanie na rynek produktów mlecznych, według Innova Market Insights, Irlandia (+25%) i Słowenia (+22%) to najszybciej rozwijające się rynki (okres czerwiec 2017 r. - czerwiec 2022 r.). USA i Niemcy to czołowe rynki z największą liczbą wprowadzenia na rynek przetworów mlecznych w okresie od lipca 2021 r. do czerwca 2022 r. Liczba nowych wprowadzeń przetworów mlecznych spadła w ostatnich latach w Szwajcarii i Austrii. Wysokie zapotrzebowanie konsumentów występuje przede wszystkim na produkty roślinne (+33%), produkty wegańskie (+23%) i produkty bezcukrowe (+22%).
Anuga jest czynna codziennie dla gości branżowych w godzinach 10:00 – 18:00. od 07.-11.10.2023.
pokażStowarzyszenie Naukowo – Techniczne „Energia i Środowisko w Mleczarstwie” zaprasza na
XXXXII Konferencję Naukowo-Techniczną Nt. Zrównoważone Zarządzanie Energią i Środowiskiem w Przemyśle Spożywczym w terminie 18 – 21 września 2023 r. Hotel Krasicki**** w Lidzbarku Warmińskim
Patronat Honorowy: J.M. Rektor UWM - dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM
Patronat Naukowy: Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Gospodarze Regionalni: Grupa Polmlek i Zamer
Zgodnie z wieloletnią już tradycją, Stowarzyszenie Naukowo – Techniczne „Energia i Środowisko w Mleczarstwie” organizuje w dniach 18 – 21 września 2023 roku w Lidzbarku Warmińskim, Hotelu Krasicki**** Konferencję Naukowo-Techniczną nt. „Zrównoważone zarządzanie energią i środowiskiem w przemyśle spożywczym”.
Rozszerzony w tym roku zakres tematyczny konferencji wynika z faktu, że aktualnie przedsiębiorcy przemysłu spożywczego, bardziej niż kiedykolwiek, podążają drogą transformacji w kierunku spełniania wymagań strategii zrównoważonego rozwoju, w tym polityki energetycznej i klimatycznej. Strategie te są koniecznością, ale również szansą dla przedsiębiorstw do inwestowania w nowe technologie. W praktyce jednak okazuje się, że osiągnięcie równowagi między wynikami finansowymi organizacji a wpływem jej działalności na otoczenie, przy jednoczesnej redukcji negatywnego wpływu działalności firmy na środowisko naturalne, nie jest takie proste w realizacji. W związku z tym celem konferencji będzie wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem w produkcji żywności. Prezentowane przez firmy korzyści możliwych do zastosowania nowych rozwiązań technologicznych i technicznych ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Europejskiego Zielonego Ładu” przez polski przemysł spożywczy, w tym głównie branżę mleczarską.
Obrady konferencji nadal będą koncentrować się wokół hasła prof. Janusza Budnego „…łączyć tych, którzy potrzebują z tymi, którzy potrafią…”, dlatego w tym roku, merytoryczna jej część odbywać się będzie w trzech sesjach: 1. referaty naukowe, 2. panel dyskusyjny oraz 3. prezentacje przyjaznych dla środowiska i energooszczędnych rozwiązań technicznych przeznaczonych dla sektora produkcji żywności. Z wdrożonymi oraz oferowanymi nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi na rzecz zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem, uczestnicy konferencji będą mogli zapoznać się w drugim dniu konferencji u tegorocznych Gospodarzy Regionalnych: w Zakładzie Mleczarskim w Lidzbarku Warmińskim, który jest największym i najdynamiczniej rozwijającym się zakładem w Grupie Polmlek oraz w firmie Zamer Zdzisława Żuromskiego, specjalizującej się w instalacjach i produkcji urządzeń energetycznych już od 1988 r.
Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, w tym mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych problematyką zrównoważonego zarządzaniem energią
i środowiskiem.
Rada Programowa
Przewodnicząca Konferencji: dr hab. inż. Katarzyna Banach, prof. UWM
Prof. dr hab. inż. Janusz Budny, przewodniczący w latach 1982-2016
Członkowie komitetu organizacyjnego:
Mgr inż. Marcin Witulski – Prezes Polmlek sp. z o.o.
Mgr inż. Zdzisław Żuromski – Prezes firmy Zamer
Sekretariat konferencji: Anida Micińska, tel. 698 663 828, e–mail: konferencja@snt-eis.pl
Przewodnicząca konferencji: Katarzyna Banach, tel. 664 012 308
W ramach uczestnictwa w konferencji proponujemy:
Nadesłane referaty zostaną umieszczone w materiałach konferencyjnych (elektronicznych).
Ważne terminy i opłaty
Nadsyłanie formularzy zgłoszeniowych, dostępnego na stronie Stowarzyszenia https://snt-eis.pl 15 lipca 2023 r.
Wniesienie opłaty 30 lipca 2023 r.
Nadsyłanie: referatów, kart informacyjnych i oferty firm na e-mail: konferencja@snt-eis.pl: 31 sierpnia 2023
Opłata konferencyjna – 2 500 zł obejmuje koszty: udziału w obradach, zakwaterowanie z wyżywieniem, uroczystą kolację i materiały konferencyjne (w formie elektronicznej).
Wpłaty należy dokonać do 30 lipca 2023 r. na konto: Stowarzyszenie Naukowo - Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie” 10-957 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1
Bank PKO BP SA12 1020 3541 0000 5102 0011 5055 z dopiskiem: „Konferencja 2023, imię i nazwisko uczestnika/ów”.
Dodatkowymi kosztami są objęte:
które będą rozliczane w recepcji hotelu.
Warunki Rezygnacji:
Dokładny program Konferencji zostanie przedstawiony w II komunikacie
pokażPatronat honorowy: Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin Prezydent Olsztyna Piotr Grzymowicz Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dr hab. inż. Jerzy Przyborowski, prof. UWM
Organizatorzy: Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Urząd Miasta w Olsztynie
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy
Fundacja ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Patronat medialny:
Forum Mleczarskie
Nowy Przegląd Mleczarski
Przegląd Mleczarski
Radio UWM FM
Wiadomości Uniwersyteckie
W dniach 16-17 września 2023 r. w Kortowie na placu przed Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym UWM w Olsztynie, ul. Dybowskiego 11, po kilkuletniej przerwie odbędzie się Ogólnopolskie Święto Sera – Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Świętu niezmiennie przyświeca idea, aby olsztyński wrzesień kojarzony był przez konsumentów oraz producentów serów i twarogów z nowymi propozycjami asortymentowymi oraz nowymi odkryciami smakowymi. Festiwal to także doskonałe miejsce spotkań, przy muzyce oraz degustacji najszlachetniejszych wyrobów mleczarskich.
Sobota, 16 września 2023
10.00 – 18.00 degustacja serów i twarogów na stoiskach producentów
11.00 Oficjalne otwarcie 8. Ogólnopolskiego Święta Sera
Serowy Król i Twarogowy Król konkurs konsumentów na najlepszy ser i twaróg
Konkursy z nagrodami dla publiczności
12.00 W samo południe… bicie rekordu w rozciąganiu sera mozzarella
(14.00) Ser Na Okrągło – w kuchni i gastronomii: pokaz i degustacja
Przez „Dziurkę” Sera Do Kuchni: pokazy kulinarne i degustacja potraw na bazie nabiału przygotowane przez zakłady mleczarskie
Laboratorium Sera i Twarogu: pokazy technologiczno-laboratoryjne dla dzieci i dorosłych
Uliczka Seromaniaków: animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
Niedziela, 17 września 2023
10.00 – 16.00 degustacja serów i twarogów na stoiskach producentów oraz… szereg innych atrakcji 11.00 Śniadaniowe Impresje: degustacja zorganizowana przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
Serowy Król i Twarogowy Król konkurs konsumentów na najlepszy ser i twaróg
Konkursy z nagrodami dla publiczności
14.00 – 15.00 Ser Na Okrągło – w kuchni i gastronomii pokaz i degustacja
Przez "Dziurkę" Sera Do Kuchni: pokazy kulinarne i degustacja potraw na bazie nabiału przygotowane przez zakłady mleczarskie
Laboratorium Sera i Twarogu: pokazy technologiczno-laboratoryjne dla dzieci i dorosłych
Ser i Wino – Naturalny i Odwieczny Związek pokaz francuskich producentów tych wyrobów z zaprzyjaźnionego z Olsztynem miasta Chateauroux
Uliczka Seromaniaków: animacje, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci
15.00. Oficjalne zakończenie festiwalu rozstrzygnięcie konkursu konsumentów na najlepszy ser i twaróg, wręczenie pucharów i statuetek.
pokażOrganizator, Firmy: AAK, ADM Wild, A-Lima Bis, ATM, Calvatis, Chr. Hansen, Diversey, Doehler, Ecolab, Elopak, Elstar Oils, Epuro, Foss, GEA, Kersia, Multivac, Netzsch, Neumo, Noack, Optiflow, PGI, Tetra Pak, Tewes-Bis, Trepko, Vimax, Zentis, mają zaszczyt zaprosić do udziału w Sympozjum, które odbędzie się w Hotel Mrągowo Resport&Spa.
SZANOWNI PAŃSTWO,
Już po raz 29. serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w Sympozjum INNODAIRY. TECHNIKA I TECHNOLOGIA W PRZEMYŚLE MLECZARSKIM, które niezmiennie od wielu lat stanowi doskonałą płaszczyznę do wymiany informacji, doświadczeń i najlepszych praktyk w zakresie innowacyjnych rozwiązań technicznych, technologicznych, diagnostycznych oraz produktowych dla przemysłu mleczarskiego.
Rozwój przedsiębiorstw w dużej mierze uwarunkowany jest swobodnym i pełnym przepływem informacji, a możliwe jest to dzięki zaangażowaniu, wsparciu oraz aktywnej obecności podczas Sympozjum przedstawicieli szeregu instytucji, firm pracujących na rzecz polskiego mleczarstwa oraz świata nauki.
INNODAIRY to czas i miejsce do poznania innowacyjnych rozwiązań, nawiązywania kontaktów biznesowych, ale także relaksu. Niewątpliwym atutem naszego wydarzenia jest malownicze położenie HOTELU MRĄGOWO RESORT & SPA, w sercu Mazur, nad jeziorem Czos w Mrągowie, w którym się spotykamy.
W IMIENIU ORGANIZATORÓW
dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM
Przewodnicząca
Komitetu Organizacyjnego
pokaż2500 wystawców producentów z 70 krajów, 60 pawilonów narodowych i regionalnych z 34 krajów, ponad 1000 wystawców zrównoważonych produktów, ponad 600 produktów wybranych i prezentowanych na targach New Product Expo.
Ponad 60 asortymentów marek własnych sprzedawców detalicznych z całego świata w supermarkecie PLMA Idea i ponad 100 zwycięzców nagród PLMA International Salute to Excellence Awards 2023
pokażJest to jedno ze znaczących wydarzeń polskiego mleczarstwa, gdzie zjeżdżają się zarządy i przedstawiciele środowiska mleczarskiego (w tym prezesi spółdzielni mleczarskich z całej Polski). Lista zapraszanych gości na konferencje Euromlecz jest zawsze wysoka, stąd Organizator spodziewa się wysokiej frekwencji. Ze względu na ograniczone możliwości zapewnienia noclegów, Organizator prosi o jak najszybsze potwierdzenie uczestnictwa poprzez wypełnienie załączonego formularza.
Koszt uczestnictwa w konferencji wynosi 975 zł od jednej osoby i 1590 zł od dwóch osób w pokoju 2 osobowym. Koszt zawiera udział w konferencji (w tym we wszystkich imprezach kulturalno-rozrywkowych), bankiet, noclegi, wstęp na baseny i do zespołu saun. Proponujemy Państwu również możliwość umieszczenia roll-up i kolportażu materiałów reklamowych w miejscu trwania konferencji w cenie 2500 zł.
Formularze zgłoszeniowe prosimy kierować na adres: euromlecz@podtezniami.pl
Informacje szczegółowe na temat konferencji oraz zgłoszenie rezerwacji w sekretariacie Kliniki pod nr telefonu 54 416 70 08 u Pani Anny Gorzkiewicz.
XXIX edycja targów tradycyjnie zgromadzi mleczarnie spółdzielcze oraz dostawców usług do sektora mleczarskiego. To także okazja do spotkania i wymiany doświadczeń we wspólnym gronie oraz dyskusji z przedstawicielami resortu rolnictwa. Wydarzenie objął swoim patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk. Hasłem Targów jest: Mój Dzień z Mlekiem.
pokażOrganizatorzy mają zaszczyt zaprosić na 41. Konferencję Naukowo-Techniczną pt. „Problemy gospodarski energią i środowiskiem w mleczarstwie”. Konferencja o takim tytule odbędzie się już po raz czterdziesty pierwszy.
"Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw mleczarskich, ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych gospodarką energią i środowiskiem.
Gospodarzami regionalnymi konferencji będą:
1. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie
OSM w Myszkowie powstała 1 stycznia 1989 r., ale jej historia sięga lat 60., kiedy to pierwszy Zakład Mleczarski istniał w Niegowie. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie przerabia rocznie ok. 18 mln litrów mleka, skupionego od ponad 400 dostawców. Surowiec pochodzi z czystych, ekologicznych gospodarstw usytułowanych na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Jest producentem głównie serów żółtych typu holenderskiego, mleka spożywczego, śmietany, kefiru i koncentratu serwatki. Artykuły mleczarskie dostarcza na rynek lokalny, Śląska i sieci wielkopowierzchniowych. Prezesem Zarządu Spółdzielni jest obecnie Joanna Kaptacz.
2. PPrzedsiębiorstwo Produkcji i Montażu „MontSpoż już od ponad 30 lat działa w obszarze produkcji maszyn i urządzeń ze stali kwasoodpornej. Na przestrzeni lat firma na czele z prezesem inż. Alojzym Kwiatkowskim, stała się cenionym i uznanym na rynku producentem zbiorników wykonanych ze stali kwasoodpornych oraz wyspecjalizowała się w projektowaniu, wykonywaniu oraz serwisie maszyn dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Jakość świadczonych usług, kompleksowa obsługa oraz indywidualne podejście do klienta pozwoliła na trwałą współpracę z największymi potentatami z wyżej wymienionych branż.
Obrady Konferencji będą się odbywać w dniach 5-8 września 2022 r. w Hotelu Kmicic Belvedere & Spa w miejscowości Złoty Potok w Jurze Krakowsko Częstochowskiej - Krainie pełnej lasów, jezior i tajemniczych starych zamków (https://www.hotel-kmicic.pl/). Ten uroczy hotel usytuowany jest naprzeciwko rzeki, 9 km od rezerwatu przyrody Parkowe, 5 km od zamku Ostrężnik i 2 km od Groty Niedźwiedziej."
Prezes Zarządu Stowarzyszenia N-T„Energia i środowisko w mleczarstwie”, Przewodniczący Konferencji prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Rada Programowa
Przewodniczący Konferencji: prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica, prof. zw.
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego:
dr inż. Mirosława Witkowska-Dąbrowska
Członkowie komitetu organizacyjnego:
mgr inż. Jan Marjanowski – Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia N-T/Właściciel Przedsiębiorstwa Marcor
Joanna Kaptacz – Prezes Zarządu Myszzków (OSM)
inż. Alojzy Kwiatkowski, Prezes Przedsiębiorstwa Produkcji i Montażu MontSpoż
Sekretariat konferencji:
Anida Micińska
Tel. 698 663 828 / 606 488 745 (w godz. 10.00 – 15.00)
e–mail: konferencja.energia@gmail.com;
anida.micinska@uwm.edu.pl;
m.witkowska@uwm.edu.pl
Celem Konferencji jest wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką gospodarki energią i środowiskiem w produkcji i przetwórstwie żywności. Prezentowane innowacyjne rozwiązania techniczne ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Zielonego Ładu” przez polską branżę mleczarską.
Ważne terminy i opłaty
Uprzejmie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego uczestnictwa w tegorocznej konferencji, dostępnego pod linkiem:
pokaż
Podczas Euroforum odbędą się:
Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych i Konkurs „Produkt Mleczny Roku 2022”.
IV edycja Konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”.
Seminaria poświęcone problematyce sektora mleczarskiego z uwzględnieniem aktualnej sytuacji w mleczarstwie i wyzwań przed nim stojących.
Sympozjum techniczno-technologiczne.
Jubileusz 25-lecia Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/ IDF.
Uroczysta Gala z wręczeniem medali i statuetek laureatom ww. Oceny i konkursów.
Organizatorami XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa są: Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich oraz Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF.
pokażBezpłatna Konferencja – E-commerce Summit Światowe trendy w handlu internetowym Już 28 listopada w Warszawie odbędzie się Konferencja E-commerce Summit, która m.in. pozwoli odpowiedzieć na pytanie - jak pozostać w czołówce sprzedaży detalicznej online i opracować najbardziej skuteczną strategię dla swojej firmy. Tematyka wydarzenia będzie dotyczyła różnych aspektów postępu i rozwoju e-commerce, e-biznesu oraz e-usług.
pokażTargi Polagra Food to miejsce dialogu pomiędzy producentami i dystrybutorami żywności. Targi Polagra Food to wydarzenie o charakterze B2B skoncentrowane na budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności – odbiorcy biznesowi – kupcy z sieci handlowych oraz hurtownicy i detaliści z branży spożywczej
pokażOrganizatorami są: Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego Urząd Miasta w Olsztynie Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew. w Warszawie
pokażTo Festiwal sławiący polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze. Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny. Na sandomierskim Rynku będzie sporo atrakcji zarówno dla zwiedzających i wystawców - pokazy, degustacje, animacje oraz Festiwalowa Kawiarenka w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Odbędzie się sporo pokazów; pieczenia chleba, robienia pierogów, pokazów kulinarnych i prawdziwie spektakularne show gotowania, takich z ogniem, dymem, azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze.
pokażKonferencja i wystawa umożliwią Państwu zapoznanie się z szerokim asortymentem urządzeń m.in. liniowym automatem do aseptycznego napełniania i zamykania, różnymi modelami rotacyjnych automatów pakujących, automatami do formowania i owijania kostek, pełnym zakresem rozwiązań pakowania zbiorczego, naszymi najnowszymi osiągnięciami w zakresie technologii formowania, napełniania i zamykania (FFS), a także w pełni kompleksowymi automatami do napełniania butelek.
pokażOrganizatorem wydarzenia jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim.
pokażGwiazdą wieczoru będzie Margaret, a następnie kabaret Łowcy B. Wcześniej zaśpiewają Boryss i News, zatańczy Zespół Pieśni i Tańca Mazowia. Oprócz tego rodzinne zabawy i konkursy dla dzieci oraz Mistrzostwa w Piciu Mleka.
pokażCelem przedsięwzięcia jest budowanie partnerskich relacji ze społecznościami lokalnymi województwa wielkopolskiego – dostawcami mleka oraz branżą mleczarską, a także rozwój świadomości w zakresie zdrowotnych walorów mleka i jego przetworów.
pokaż