Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Wkrótce

Data: 16-17 września 2017
Nazwa: Ogólnopolskie Święto Sera - V Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa
Opis: Wstęp na festiwal jest bezpłatny.

Program:

16 września

10.00. – 17.00.
Degustacja serów, twarogów oraz wyrobów regionalnych – sale wystawiennicze oraz stoiska w ogrodzie hotelu - non-stop
Serowy i twarogowy król – dwudniowy konkurs konsumentów (co godzinę losowanie nagród dla publiczności) - sale wystawiennicze oraz stoiska w ogrodzie hotelu - non-stop
Sery Świata – degustacja przygotowana przez uczestników XIX Europejskiego Mleczarskiego Konkursu Sensorycznego – ogród – letnia chata grillowa, godz. 11.15 – 12.00
Ser na okrągło – pokaz kulinarny szefa kuchni hotelu Omega, z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez wystawców - ogród - letnia chata grillowa, godz. 12.30-16.00
Ser w kuchni i gastronomii – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur Lazur (SZGPR) w Nowych Skalmierzycach – stoisko Lazur (SZGPR) ogród, tereny zielone – non stop
Mleko! Perfekcyjnie spienione… czyli tajemne sekrety baristów –ROTR (SM) w Rypinie wraz ze Szkołą Baristów Colours of Coffee zapraszają na nowe doznania smakowe cappuccino, latte czy macchiato – a wszystko pod okiem MISTRZA POLSKI LATTE ART – MARCINA MICHALIKA - stoisko SM ROTR w Rypinie, sala wystawiennicza - non-stop
Laboratorium sera i twarogu – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot wystawienniczy - non-stop
Uliczka seromaniaków – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – sala Nautica III oraz tereny zielone, non-stop

17 września

10.00. – 17.00.
Degustacja serów, twarogów oraz wyrobów regionalnych – sale wystawiennicze oraz stoiska w ogrodzie hotelu – non-stop
Serowy i twarogowy król – dwudniowy konkurs konsumentów (co godzinę losowanie nagród dla publiczności) – sale wystawiennicze oraz stoiska w ogrodzie hotelu – non-stop
Poranna klasyka: ser, masło i chleb – degustacja zorganizowana przez studentów – członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNOŻ UWM w Olsztynie, przy współudziale Zakładu Przetwórstwa Spożywczego Piekarnia Zbigniew Dąbkowski – ogród – letnia chata grillowa, godz. 10.30 – 11.30
Laboratorium sera i twarogu – odkrywanie tajników serowarstwa, pokazy technologiczno – laboratoryjne i filmowe, wystawa fotograficzna, spotkanie z autorytetami serowarstwa - namiot wystawienniczy – non-stop
Mleko! Perfekcyjnie spienione… czyli tajemne sekrety baristów – SM ROTR w Rypinie wraz ze Szkołą Baristów Colours of Coffee zapraszają na nowe doznania smakowe cappuccino, latte czy macchiato – a wszystko pod okiem Mistrza Polski Latte Art – Marcina Michalika – stoisko ROTR (SM) w Rypinie, sala wystawiennicza – non-stop
Ser w kuchni i gastronomii – pokaz i degustacja potraw przygotowanych na bazie serów pleśniowych przez kucharzy Restauracji Lazur Lazur (SZGPR) w Nowych Skalmierzycach - stoisko Lazur (SZGPR) ogród, tereny zielone – non stop
Uliczka seromaniaków – animacje dla dzieci w formie „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami) – sala Nautica III oraz tereny zielone, non-stop.
15.30.
Ogłoszenie wyników dwudniowego konkursu konsumentów Serowy i Twarogowy król oraz wręczenie statuetek Hit Twarogowy i Hit Serowy
Data: 07-11 października 2017, Kolonia, Niemcy
Nazwa: 34. Międzynarodowe Targi Spożywcze Anuga
Opis: Polska uczestniczy w targach Anuga od wielu lat z imponującą i bardzo stabilną liczbą wystawców. Dwa lata temu wśród wystawców było 166 firm z Polski, w 2013 roku było to 157 firm, a w 2011 roku 129 oferentów. W tym roku organizatorzy spodziewają się znowu bardzo dobrego wyniku.

Jedną z części targów jest Anuga Dairy, która skupia międzynarodowy przemysł mleczarski, reprezentowany przez głównych operatorów branży, a także licznych mniejszych, specjalistycznych dostawców.
Data: 18-20 października 2017, Serock
Nazwa: XV Forum Spółdzielczości Mleczarskiej
Opis: FSM do tej pory zgromadziło 3000 uczestników, 950 prezesów i dyrektorów,
850 przedstawicieli firm z branży oraz 310 prelegentów i 300 panelistów.

– Charakter tej konferencji, liczba uczestników oraz ranga prelegentów to dowód na to,
że Forum jest miejscem niezwykłym z punktu widzenia rozwoju nie tylko polskiej, ale europejskiej i światowej branży mleczarskiej – mówi Agnieszka Maliszewska, organizator FSM. – Forum to również niepowtarzalne miejsce do budowania, umacniania relacji biznesowych oraz wymiany poglądów.

Zgłoszenia do udziału w XV edycji Forum Spółdzielczości Mleczarskiej przyjmuje:

Biuro Organizacyjne Forum
e-mail: biuro@forum-mleczarskie.org
tel.: + 48 85 74 36 856
www.forum-mleczarskie.org
copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25