Certyfikaty: GFSI: standardy akceptowalne i porównywalne – opis standardów amerykańskich

Katarzyna Godlewska
Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)

W opisywanym schemacie certyfikacji GFSI (Global Food Safety Initiative) w poprzednim numerze Forum Mleczarskie Biznes znalazły się cztery standardy amerykańskie – tj. ich właściciele mają siedziby w Ameryce Północnej. Są to: CanadaGAP, Global Aquaculture Alliance, SQF oraz PrimusGFS. Zgodnie z normami GFSI i wymogami zgodności z przepisami producentów żywności. „Raz certyfikowany, akceptowany wszędzie” to wizja GFSI, która staje się rzeczywistością.

Global Aquaculture Alliance to standard, którego wlaściciel ma siedzibę w USA w Portsmouth. Misją GAA jest promowanie odpowiedzialnych praktyk w zakresie akwakultury poprzez edukację, propagowanie i demonstrację. Stowarzyszenie funkcjonuje od ponad 20 lat i przez ten czas wykazało podjęte zobowiązania do zaspokojenia potrzeb żywieniowych świata poprzez odpowiedzialną i zrównoważoną akwakulturę. Działalność opiera się na dostarczaniu wiedzy i dzieleniu się doświadczeniem z osobami i przedsiębiorstwami na całym świecie, którzy są związani z akwakulturą i owocami morza. Publikują oni przewodniki zalecanych dobrych praktyki produkcyjnych za pośrednictwem partnerów – krajów, społeczności i przedsiębiorstw, a także oferują naukę online i wspieranie tych dziennikarzy, którzy promują te praktyki w swoim kraju. Dobra Praktyka w zakresie akwakultury (BAP – Best Aquaculture Practices) gwarantuje, że produkty z owoców morza pochodzą z terenów i przedsiębiorstw, które są zarządzane w sposób przyjazny dla środowiska, społecznie i ekonomicznie. Ponieważ zagadnienia związane z rybami i owocami morza nie są zbieżne z linią programową FMB nie będą dokładniej omawiane.

Wprowadzenie systemu zarządzania SQF odnosi się do wymogów dotyczących bezpieczeństwa żywności i nabywców, a także stanowi rozwiązanie dla firm dostarczających produkty żywnościowe na lokalne i globalne rynki. Kodeks SQF, Ed. 7 spełnia wymagania wszystkich dostawców w przemyśle spożywczym za pośrednictwem międzynarodowego uznawanego systemu certyfikacji (GFSI), ze szczególnym naciskiem na systematyczne stosowanie HACCP w celu kontroli zagrożeń dla jakości żywności oraz bezpieczeństwa żywności.

Zwiększona świadomość konsumentów dotycząca żywności i jej bezpieczeństwa przekłada się na łańcuch dostaw produktów i usług poprzez oczekiwanie na dostarczenie sprawdzalnego dowodu (certyfikatu), że skutecznie wdrożono systemy kontroli bezpieczeństwa żywności. Systemy te muszą być prawidłowo zatwierdzone i wykazać ciągłe procedury monitorowania. Takie wymagania konsumentów spełnia Program Bezpiecznej Jakości (SQF). SQF jest uznawany przez sprzedawców detalicznych i dostawców usług gastronomicznych na całym świecie, którzy wymagają rygorystycznego, wiarygodnego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Korzystanie z programu certyfikacji SQF zmniejsza niespójność w ocenie i kosztach wielu różnych standardów certyfikowanych dotyczących bezpieczeństwa żywności. Program SQF jest uznawany przez Globalną Inicjatywę na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI) i łączy główną certyfikację produkcji w produkcji żywności, dystrybucji i certyfikacji zarządzania agentem/brokerem. Standard SQF jest administrowany przez Food Marketing Institute (FMI), SQF korzysta ze stałych informacji zwrotnych sprzedawców o obawach konsumenckich. Korzyści te są przekazywane dostawcom certyfikowanym przez SQF, dając im przewagę nad konkurencją. Misja Instytutu Żywności Bezpiecznej Jakości: dostarczanie spójnych, uznanych na całym świecie programów bezpieczeństwa żywności i certyfikacji jakości opartych na solidnych zasadach naukowych, konsekwentnie stosowanych we wszystkich sektorach przemysłu i cenionych przez wszystkie zainteresowane strony. Certyfikacja SQF obejmuje cały łańcuch żywnościowy, tak, aby zaspokoić potrzeby dostawców, przemysłu spożywczego i konsumentów. Kodeks SQF oferuje rozwiązania dla producentów pierwotnych, producentów, dystrybutorów i brokerów, poprzez stworzenie jednego standardu bezpieczeństwa żywności od gospodarstwa rolnego do spożycia. Oprócz kodu SQF normy SQFI rozszerzono tak, aby obejmowały etyczne postępowanie, promowały wdrażanie systemów zarządzania. Zaproponowano także rozwiązania wraz z amerykańskim stowarzyszeniem przemysłu paszowego (AFIA), który promuje bezpieczne pasze dla zwierząt, a przez to bezpieczną produkcję żywności.

Kodeks SQF został przeprojektowany w 2012 roku w celu wykorzystania go we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego od produkcji podstawowej do transportu i dystrybucji. Kodeks SQF jest standardem procesu i certyfikacji produktów. Jest to system i system zarządzania jakością w zakresie bezpieczeństwa żywności i jakości, oparty na HACCP, który wykorzystuje wytyczne Narodowego Komitetu Doradczego ds. Kryteriów Mikrobiologicznych dla Żywności (NACMCF) oraz zasady i wytyczne HACCP Komisji CODEX w zakresie żywienia. Zasady mają wspierać przemysł, produkty marek własnych detalistów w celu oferowania korzyści dostawcom i ich klientom. Produkty wytwarzane w ramach certyfikatu SQF Code zachowują wysoki stopień akceptacji na rynkach światowych.

Strona 1 z 2