Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Forum Mleczarskie Handel 3/2017 (82)

Zuzanna Karska

Sery typu włoskiego:

Wakacje na talerzu

Jak wynika z Komunikatu z Badań nr 5/2016 „O wyjazdach zagranicznych i znajomości języków obcych” przygotowanym przez CBOS „w latach 1993–2015 zdecydowanie wzrosła (aż o 28 punktów procentowych) liczba osób, które przynajmniej raz w życiu wyjeżdżały za granicę”. 77% ankietowanych zadeklarowało, że było kiedykolwiek za granicą – badacze zwrócili jednak uwagę na to, że odsetek ten może być wyższy, ponieważ badanie nie obejmowało osób, które w trakcie jego realizacji znajdowały się poza granicami kraju. Aż 66% respondentów wyjeżdżało za granicę w celach turystycznych. Oprócz państw, które bezpośrednio graniczą z Polską, to Włochy były najczęstszym kierunkiem podróży Polaków – na wizytę w tym kraju wskazało 16% ogółu respondentów.


Sezon wakacyjny trwa. Ci Polacy, którzy wybiorą się do Włoch, oprócz zwiedzania malowniczych miast oraz miejsc związanych z włoską kulturą i historią, będą mieli szansę na skosztowanie włoskiej kuchni. Można wysnuć wniosek, że cieszy się ona wśród Polaków popularnością. Świadczy o tym m.in. duża liczba restauracji oferujących włoskie dania – często nawet lokale, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z potrawami tego kraju, mają w menu takie potrawy jak pizza, pasta lub włoskie antipasti i desery. Podróż do Włoch, z odpowiednim przygotowaniem tras gastronomicznych, może tę miłość pogłębić. Dla wielu Włochów jedzenie jest niezwykle ważną częścią życia, a co za tym idzie, przykładają ogromną wagę do wykorzystywanych składników i smaku potraw.

Włoskie przysmaki są również, w mniejszym lub większym stopniu, na wyciągnięcie ręki polskiego konsumenta bez potrzeby opuszczania granic kraju. Produkty nabiałowe tego typu dostarczają na polski rynek zarówno rodzimi producenci, jak i importerzy. Na półkach sklepowych znaleźć można m.in. sery świeże, sery miękkie, sery półtwarde oraz twarde.

Jeżeli chodzi o włoskie sery, to do koszyka polskiego konsumenta wpaść mogą m.in. sery mascarpone, mozzarella lub ricotta.

Ser mascarpone oferuje m.in. Piątnica (OSM). Jak informuje producent na swojej stronie internetowej www.piątnica.com.pl, jest to ser o gładkiej i aksamitnej konsystencji, naturalnym oraz śmietankowym smaku, który wytwarzany jest tradycyjną metodą ze śmietanki. Chociaż producent zwraca uwagę, że ser ten można bez problemu rozsmarować na pieczywie, to jednak zauważa, że jest on przede wszystkim podstawą deserów i ciast.

Z kolei w ofercie firmy Temar (PPH) znajduje się oryginalny włoski ser deserowy Mascarpone E’Piu, o zawartości 80% tłuszczu, który charakteryzuje się mocno kremową konsystencją. Na stronie internetowej importera www.temar.pl zamieszczone są różne przepisy deserów, które można przyrządzić za pomocą sera Mascarpone E’Piu – m.in. włoski tort czekoladowy z masą mascarpone czy tiramisu. Firma Pavonique oferuje natomiast klientom ser mascarpone produkowany przez znaną firmę Zanetti. Jak można przeczytać na stronie importera www.pavonique.pl, mascarpone to „śmietankowy, miękki świeży ser o delikatnym smaku. Wytwarza się go ze śmietany z mleka krowiego, a w regionach południowych sporadycznie również ze śmietany z mleka bawolego. Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ze względu na zawartość tłuszczu (ponad 50%), jest on szczególnie chętnie stosowany do deserów. Kolejnym importerem posiadającym w portfolio mascarpone jest firma North Coast, która ma w swojej ofercie produkt firmy Castelli. Produkt ma barwę białawą do słomkowożółtej, śmietankowy, łagodny smak i zwartą, kremową konsystencję. North Coast oferuje mascarpone w gramaturze 250 i 500 g. Konsument może znaleźć na półce sklepowej również sery mascarpone takich firm, jak m.in. Euroser Dairy Group, Mlekoma Dairy czy Lactalis Polska pod marką Galbani.

Kolejnym włoskim, serem dostępnym dla polskiego konsumenta, jest ser Ricotta. Ciekawą ofertę w tej kategorii ma firma North Coast. Jak informuje importer, firma North Coast, ricotta firmy Castelli dostępna jest w handlu w gramaturze 250 g (w tym także w wersji bio). Ten świeży ser powstaje z serwatki. Dojrzewa kilka dni przez co nadaje się do smarowania. Ma konsystencję delikatnego twarogu. Ser Ricotta Formagia posiada w swoim portfolio natomiast firma Euroser Dairy Group. Jak zostało wytłumaczone na stronie firmy www.euroser.pl, ricotta jest to ser „serwatkowy o wilgotnym, białym miąższu. Ser ma niezbyt twardą konsystencję przypominającą twaróg z wyczuwalnymi miękkimi, małymi granulkami”. Pavonique proponuje z kolei kupującym ser Ricotta firmy Zanetti. Jak zauważa firma na wcześniej przytoczonej stronie „ricotta mylona jest często z twarogiem, który powstaje w innej fazie przetwarzania mleka. Świeża, łagodna ricotta powinna być szybko zjedzona i znajduje zastosowanie jako nadzienie do ravioli, a także jako składnik deserów”. Na półce sklepowej znaleźć można również ser Ricotta firmy Lactalis Polska pod marką Galbani.

Ciekawy produkt

Galbani to kultowa marka serów mozzarella z Półwyspu Apenińskiego. To też najlepiej znana i kojarzona mozzarella w innych częściach Europy. Perła w koronie Grupy Lactalis. Dostępna od lat polskiemu konsumentowi, który wysoko ceni produkt za jego walory jakościowe.

Producent: Grupa Lactalis.


copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25