Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

dr inż. Katarzyna Godlewska, Forum Mleczarskie Biznes 1/2017 (27)

Systemy jakości:

GFSI – standardy akceptowalne i porównywalne

wprowadzenie

Międzynarodowy handel przyczynił się do zainteresowania producentów żywności wdrażaniem różnorodnych standardów dotyczących bezpieczeństwa żywności, jakości oraz innych. Standardy te powstawały jako efekt prac stowarzyszeń państw oraz związków branżowych. Powstawały w różnych miejscach świata. To, jaki standard bądź wymagania jakiej normy wdrożyć w zakładzie produkującym mleko i produkty mleczne, zależy od klientów i ich oczekiwań w tym zakresie. Powstała jednak trudność ze znalezieniem audytorów mogących certyfikować standardy dla odbiorców z innego końca świata. Nie zawsze było to też ekonomicznie uzasadnione.


Odpowiedzią na wystąpienie tego typu wątpliwości było powstanie w 2000 r. GFSI (ang. Global Food Safety Initiatve) – Globalnej Inicjatywy dotyczącej Bezpieczeństwa Żywności po wielu kryzysach dotyczących bezpieczeństwa żywności, gdy zaufanie konsumentów do producentów, dystrybutorów i organizacji rządowych było na niskim poziomie.

GFSI, to prywatna organizacja, założona i prowadzona przez międzynarodowe stowarzyszenie handlu. Głównym celem organizacji jest zapewnienie bezpieczeństwa poprzez wypracowanie i akceptowanie systemów bezpieczeństwa żywności na poziomie światowym, w całym łańcuchu dostaw. Członkami GFSI są najwięksi producenci żywności i detaliści. Współpraca odbywa się poprzez spotkania wiodących światowych ekspertów ds. bezpieczeństwa żywności sieci handlowych detalicznych, firm produkcyjnych i usługowych dla sektora produkcji żywności, a także organizacji międzynarodowych, rządów, środowisk akademickich i usługodawców dla globalnego przemysłu spożywczego. Na spotkaniach technicznych i konferencjach oraz imprezach regionalnych spotykają się ze sobą grupy robocze, w celu wymiany wiedzy i wspierania zharmonizowanego podejścia do zarządzania bezpieczeństwem żywności w całej branży. GFSI utrzymuje system porównania poszczególnych standardów bezpieczeństwa żywności dla producentów, jak również standardów dla produkcji pierwotnej (rolniczej) na farmach. Wizja i misja GFSI zostały przedstawione w tabeli 1.



W latach 90. XX wieku doszło do serii głośnych międzynarodowych kryzysów bezpieczeństwa żywności, w tym pojawiło się BSE, wystąpiły przypadki odkrywania dioksyn w żywności, doszło do masowych zatruć bakteriami Listeria spp. W owym czasie w przemyśle spożywczym narastało zmęczenie audytami jakie przeprowadzali zarówno przedstawiciele sieci handlowych oraz osób trzecich działających na ich zlecenie. Każda z większych sieci handlowych opracowywała swoje własne standardy w izolacji i oderwaniu od tego co robią i wymagają inni, nie szukano podobieństw. Wykazano brak spójności. Poziom zaufania konsumentów i przemysłu spożywczego był niski.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2017
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25