Antipasti: Pamiątka z podróży

Karolina Zabłocka
Forum Mleczarskie Handel 6/2016 (79)

Oferowane przez producentów z branży mleczarskiej wyroby charakteryzują się znaczną różnorodnością, spełniając w ten sposób oczekiwania poszczególnych segmentów konsumentów. Z roku na rok charakterystyka nabywców wyrobów mleczarskich ulega zmianom i modyfikacjom, pod wpływem rozmaitych czynników. Jednym z nich jest chęć do wprowadzania w codziennej diecie produktów niestandardowych, innowacyjnych, typowych w innych regionach świata. Pragnienie urozmaicenia i wprowadzania nowości obecnie w dużym stopniu dotyczy spożywanej żywności. Potrzeby te doskonale spełnia grupa produktów: antipasti.



Korzenie antipasti sięgają Włoch – kraju miłośników dobrego jedzenia. To właśnie w języku włoskim antipasti oznacza przystawki, którymi rozpoczyna się wspólne biesiadowanie przy stole. Spożywanie przekąsek służy do zaostrzenia apetytu oraz przygotowania podniebienia smakoszy na danie główne. Podawane na zimno małe porcje żywności stanowią doskonale preludium uczty. Najbardziej popularne są warzywa marynowane w oliwie, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, papryka, oliwki, a także grzanki lub wędliny . Jednocześnie, nie trzeba wyruszać w podróż na południe Europy, gdyż można już skosztować tego rodzaju produktów w naszym kraju.

Producenci oferują coraz większy wybór tego rodzaju przekąsek, zapewniając konsumentom możliwość konsumpcji produktów, które stanowią element diety śródziemnomorskiej. Jest ona uważana za jedną z najzdrowszych na świecie i liczne badania naukowe potwierdzają to stwierdzenie. Regularne spożywanie warzyw i owoców, pełnoziarnstych zbóż, oliwy z oliwek oraz ryb przyczynia się do lepszego ogólnego stanu zdrowia oraz zmniejszenia stanów przewlekłych, takich jak choroby serca, udar mózgu, cukrzyca typu 2 i demencja. Spożywane przed głównym posiłkiem antipasti dostarczają doznań smakowych, jak również walorów zdrowotnych.

W placówkach handlowych dostępne są przede wszystkim dwie formy anitpasti – w szklanych słoikach oraz plastikowych pojemnikach. Pierwsza opcja charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia. Produkt w pudełkach cechuje się zaś krótszym terminem, co dla wielu konsumentów stanowi gwarancję świeżości i znakomitego smaku. Dostępna na krajowym rynku oferta antipasti to przede wszystkim tacki warzyw z serowymi dodatkami w zalewie olejowej. Warzywa oferowane przez producentów w formie antipasti obejmują szeroką gamę tych krajowych jak również z dalszych zakątków świata. Są to m.in. czerwone papryczki, papryczki czereśniowe, papryka wiśniowa z RPA, czerwone i zielone papryczki peperoni, a także oliwki kalamata, zielone oliwki oraz kapelusze pieczarek. Mnogość smaków, wariantów, kolorów, tekstury, a także kształtu lub wielkości antipasti urozmaicają tego rodzaju asortyment, zapewniając odmienne i równie interesujące odczucia przy zakupie poszczególnych rodzajów.

Warzywa stanowią ważny element antipasti – zazwyczaj dominują wielkością, a przez to smakiem i pozostałymi cechami sensorycznymi. Jednocześnie nieodzowny składnik tego rodzaju żywności dostępnej na rynku to serowy dodatek. Najczęściej jest to serek śmietankowy o smaku naturalnym. Dostępne są również inne warianty smakowe, takie jak ziołowy lub ziołowo-czosnkowy. W zależności od pozostałych składników obecność produktu nabiałowego może wzmacniać, przełamywać bądź zaskakiwać smakiem, wzbogacając w ten sposób cechy produktu finalnego. Ponadto jest on źródłem białka, które jest składnikiem odżywczym niezbędnym w codziennej diecie.

Istotnym elementem antipasti jest zalewa olejowa, będąca dopełnieniem dla warzyw wypełnionych serkiem. Zazwyczaj jest to oliwa z oliwek albo olej rzepakowy. Kombinacja odmiennych wariantów poszczególnych składników daje wrażenia smakowe, spełniające oczekiwania konsumentów o różnych gustach. Co ciekawe, niektórzy z nich wykorzystują pozostałości oleju z antipasti do przyrządzania różnych potraw – jest on przesiąknięty aromatem warzyw, co wpływa na walory smakowe przygotowywanych dań. Taką możliwość docenią miłośnicy racjonalnego wykorzystywania żywności w gospodarstwach domowych.

Zwieńczeniem szerokiej gamy wariantów antipasti są oferowane na rynku mieszanki poszczególnych warzyw, dostępne na tackach typu „party mix”. Posiadając kilka przegródek zawierających różne warzywa z nadzieniem bądź bez, mieszane antipasti to doskonałe rozwiązanie dla osób lubiących różnorodność, delektowanie się smakiem, jak również dzielenie się z innymi. Tak bogata oferta antipasti cieszy się coraz większym zainteresowaniem konsumentów w różnych grupach wiekowych, ceniących i poszukujących specyficznych atrybutów produktów żywnościowych.

Źródło:

  1. smakipoludnia24.pl/info/3_27/kulinarne-ciekawostki-kulinarne-wloskie-abc-a-jak-antipasti.html dostęp 15.11.2016 r.
  2. www.independent.co.uk/life-style/ health-and-families/features/which-countries-have-the-healthiest-diets-a6971466.html 15.11.2016 r.