Produkty owcze: Nie tylko oscypek

Zuzanna Karska
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)



Poza powszechnie znanymi produktami mleczarskimi, które goszczą na stołach i w lodówkach większości polskich gospodarstw domowych, istnieje również grupa wyrobów mniej znanych, które rzadziej trafiają do koszyka konsumenta. Produkty te zaskakują walorami smakowymi. Przykładem są wyroby owcze.

Polska może pochwalić się charakterystycznym produktem wytwarzanym z mleka owczego – oscypkiem. Polacy bardzo lubią ten produkt, jest on spożywany zarówno na zimno, jak również na ciepło – często w restauracjach podawany jest w formie zapiekanej z żurawiną. Zainteresowanie polskich konsumentów tym szczególnym produktem pochodzącym z mleka owczego jest dobrym sygnałem dla firm oferujących produkty owcze. Co zrobić, żeby je bardziej wypromować?

Na myśl przychodzi współpraca z blogerem kulinarnym. Blogi kulinarne cieszą się obecnie wielką popularnością wśród polskich internautów. Estetyczne layouty stron, smakowite zdjęcia potraw, przejrzyste sposoby opisania receptur – to wyróżniki blogów, do których czytelnicy sięgają po kulinarne inspiracje. Warto rozważyć promocję produktów owczych właśnie w tym wirtualnym wymiarze – pokazanie na rzeczywistych przykładach jakie dania mogą być stworzone za pomocą konkretnych produktów owczych oraz jakich walorów smakowych można się spodziewać. To dobry pomysł na zapoznanie i zainteresowanie konsumenta produktem.

Importerem posiadającym w portfolio produkty owcze jest m.in. Euroser Dairy Group, który zapewnia naprawdę duży wybór produktów. W jego koszyku zakupowym może znaleźć się m.in. Pecorino – oryginalny twardy ser produkowany z mleka owczego. Firma poleca go do wina, do tarcia oraz jako dodatek do sosów. Euroser Dairy Group posiada w swojej ofercie również Roladę owczą pleśniową będącą hiszpańskim serem wytwarzanym w 100% z mleka owczego. Produkt charakteryzuje się porostem białej pleśni. El Pastor owczy to kolejny z hiszpańskich serów, dostępny w ofercie importera. Jak zostało wyjaśnione na stronie internetowej „swój intensywny smak zawdzięcza owczemu mleku oraz pełnemu słońca klimatowi Półwyspu Iberyjskiego”. Z kolei w świat greckich przysmaków kieruje ser śródziemnomorski owczy, który powstaje w oparciu o tradycyjną recepturę „z mleka owczego o charakterystycznym aromacie”.

W ofercie firmy Euroser Dairy Group można również spotkać produkty powstałe ze zmieszania mleka krowiego lub koziego z mlekiem owczym. Są to m.in. Danablu z dodatkiem mleka owczego – duński ser produkowany z mleka od krowy z dodatkiem mleka owczego charakteryzujący się przerostem niebieskozielonej pleśni oraz El Pastor 3 rodzaje mleka – marka, o której zostało już wspomniane wyżej. W procesie produkcji tego sera są wykorzystywane 3 rodzaje mleka: owcze, krowie i kozie, a sam ser ma w swojej strukturze niewielkie dziurki.

W ofercie firmy Eurial znajdziemy m.in. Roquefort – ser pleśniowy wytwarzany z surowego mleka owczego. Produkt marki Merci Chef! jest dostępny zarówno o gramaturze 100 g, jak i 1,3 kg. W portfolio produktowym importera znajdziemy także Feta Greco – czyli powstały z pasteryzowanego mleka owczego (min. 70%) i pasteryzowanego mleka koziego (max. 30%) ser biały dostępny o gramaturze 200 g. Według wskazówek podanych na stronie internetowej ser ten oprócz użycia go w sałatce greckiej „może być podawany na pieczywie, polany miodem, albo posypany ziołami”. Sprawdzi się również „jako uzupełnienie nadzienia ze szpinaku, np. do pierogów, naleśników”. Polecany jest także do zapiekanek.

Strona 1 z 2