Produkty kozie: Gdzie krowa nie może, tam kozę pośle

Aleksandra Stawicka
Forum Mleczarskie Handel 4/2016 (77)
produkty kozie

Asortyment produktów kozich dostępnych na rynku coraz bardziej się rozwija. Ma to związek z alergią na niektóre białka mleka (laktoglobulina), która dotyka 2-3% populacji. Dla tej grupy alternatywą jest spożywanie nabiału z mleka koziego pod warunkiem akceptacji charakterystycznego odmiennego, bardziej intensywnego smaku i zapachu. Te są bardzo specyficzne, więc należy się do niego przyzwyczaić.

Starożytne zdrowie

Mleko kozie, a zatem i produkty z niego wytwarzane, są łatwiej przyswajalne. Mają także korzystny wpływ na wygląd naszej skóry. Jak oprzeć się takiej pokusie? Historycznie produkty kozie są starsze od krowich i owczych – technologię ich opracowywania mieli rozpocząć już Etruskowie, od których przejęli to Rzymianie. Nawet w mitologii Greków to koza Amaltea miała wykarmić Zeusa ukrytego w grocie, a jej róg pozostał symbolem obfitości. Również dziś produkty z mleka koziego to dobre uzupełnienie asortymentu z mleka krowiego.

Korzyści

Mleko uznaje się za bardzo zdrowy składnik diety, dobre oceny zbiera także mleko kozie. Organizm kozy samoistnie broni się przed niektórymi chorobami i filtruje wiele szkodliwych substancji, które mogłyby się przedostać do wyrobów mleczarskich. Kozie mleko charakteryzuje się mniejszymi cząsteczkami tłuszczu przez co jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Zawiera składniki mineralne korzystne dla dorosłego konsumenta (niezalecane w tej ilości dla młodych organizmów). Dlatego u najmłodszych nie wolno nim zastępować nabiału pochodzenia krowiego.

skład chemiczny mleka koziego i krowiego
ser z mleka koziego

Kozie mleko jest bardzo korzystne pod względem odżywczym – w jego składzie znajdziemy dużo więcej kwasów tłuszczowych, minerałów: żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, witamin: B12, D, E, B1, B2, PP czy wit. A. Jest także bogatym źródłem kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet, oraz selenu, który odgrywa dużą rolę w budowaniu odporności organizmu. Zapewne też dlatego w medycynie tradycyjnej kozie mleko było stosowane jako środek zaradczy na przeciążenie układu nerwowego lub organizmu w ogóle – pomagało odzyskać zdrową równowagę. Wspomaga redukcję złego cholesterolu i wzrost tego dobrego. Zawartość kazeiny jest o 8% niższa niż w mleku krowim, dlatego też sprzyja osobom na nią uczulonym. Ponieważ kozie mleko wspomaga organizm nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz, znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii – doskonale nawilża skórę, wygładza cerę i ułatwia walkę z trądzikiem. Same zalety, zarówno w dziedzinie żywienia, jak i urody.

Światowy rynek wyrobów mlecznych jest zdominowany przez produkty z mleka krowiego – stanowią one niemal 85% całkowitej produkcji, kozie jedynie 2%. W pozostałych 15% (oprócz kozich) mieszczą się przetwory owcze, bawole i wielbłądzie. Według danych statystycznych z 2012 roku światowa produkcja mleka koziego to 17,8 mln ton, z czego 14% stanowi produkcja europejska. W Polsce roczna produkcja to jedynie 16 583 t.

Strona 1 z 3