Produkty na serce: Serce co nie lubi cholesterolu

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2016 (76)

Od wielu lat wydaje się, że największym zagrożeniem zdrowotnym współczesnego świata są choroby nowotworowe. Jednak, jeśli przyjrzymy się danym epidemiologicznym nie jest to do końca prawda. Okazuje się, że naszym cichym zabójcą są wszelkiego typu choroby układu krążenia. Jednak jak wykazują analizy, coś się w tej materii zmienia. Wg danych GUS od 1992 r. udział tych chorób w ogólnej liczbie zgonów obniżył się z poziomu 52% do 45,6% w 2012 r. Niewątpliwie wpłynęły na to: lepsza diagnostyka, nowocześniejsze metody leczenia, wzrost świadomości oraz zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia. Dzisiaj możemy wpływać na nasz stan zdrowia, poprzez odpowiednio skompilowaną dietę oraz włączenie do naszego menu produktów, które wspomagają serce.

Co atakuje serce?

Miażdżyca (artheriosclerosis) to najczęstsza i najważniejsza choroba tętnic polegająca na tworzeniu się wewnątrz nich blaszek tłuszczowych, które utrudniają przepływ krwi w krwiobiegu. To z kolei może prowadzić do zmniejszenia ilości tlenu w tkankach i narządach. Wg medycznego opisu choroby, w początkowym okresie rozwoju miażdżycy dochodzi do zaburzeń czynności wewnętrznej warstwy ściany tętnicy tzw. śródbłonka, który ulega uszkodzeniu. Przez uszkodzony śródbłonek do ściany tętnicy wciskają się lipoproteiny LDL określane, jako tzw. „zła” frakcja cholesterolu. Najczęściej do tej sytuacji dochodzi w miejscach wszelkiego typu rozwidleń i rozgałęzień naczyń krwionośnych. Niestety wraz z frakcją LDL do ściany tętnicy wnikają także białe krwinki, które tworzą materiał nazywany plamką żółtą.

W wyniku takiego mechanizmu dochodzi do zgrubienia wewnętrznej błony tętnicy oraz zamiany plamki żółtej w łatwo pękającą blaszkę włóknisto-mięśniową. Pęknięcie blaszki miażdżycowej odsłania błonę środkową tętnicy, do której zaczynają przylegać płytki krwi. W miarę postępowania tego procesu następuje przekształcenie elastycznej ściany tętnicy w sztywną, wąską rurkę, której wewnętrzna powierzchnia pokryta jest owrzodzeniami i szczelinami. Na ich powierzchni z łatwością krzepnie krew i co za tym idzie powstają skrzepliny.

Z czasem następuje zwężenie światła naczynia, niedokrwienia tkanek, ich zniszczenia (tzw. martwicy), a gdy dojdzie do zakażenia ognisk martwiczych bakteriami gnilnymi, może rozwinąć się zgorzel. Przeogromnym problemem staje się sytuacja, gdy skrzeplina zablokuje tętnicę w tym samym miejscu albo oderwie się i zablokuje naczynie w innym miejscu organizmu.

Problem nie tylko mężczyzn

Przez wiele lat mówiono nam, iż choroby serca dotyczą tylko mężczyzn i to ze szczególnym uwzględnieniem osób na eksponowanych stanowiskach. Analiza badań epidemiologicznych wykazuje, że choroby serca w coraz większym stopniu dotyczą także kobiet i to coraz młodszych.

Obecnie diagnozuje się szereg jednostek chorobowych obciążających serce zarówno u kobiet jak i mężczyzn.



Strona 1 z 6