Produkty śniadaniowe: Zdrowe śniadanie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 2/2016 (75)

Rynek mleczarski stoi przed coraz większymi wyzwaniami. Zmieniają się nie tylko warunki ekonomicznego funkcjonowania zakładów, modyfikacji ulega też styl życia konsumentów. Wraz z idącym postępem społecznym zmieniają się potrzeby nabywców, co powoduje konieczność ciągłego śledzenia ich zachowań i dostosowywania się do nowych wyzwań. Nowe okoliczności ekonomiczno-socjologiczne stają się katalizatorem pojawiania się innowacyjnych rozwiązań zarówno pod kątem technologii, jak i wartości funkcjonalnej produktu. Mleczarskie produkty śniadaniowe są jedną z odpowiedzi na zmieniające się trendy w stylu życia i zachowaniu konsumentów. Przyjrzyjmy się jak rozwija się kategoria, w kontekście pojawiających się rozwiązań koncepcyjnych na poziomie produktu, opakowań i merchandisingu.

Nowe trendy w zwyczajach konsumentów

Zacznijmy od stylu życia konsumentów. W wielu krajach wyraźnie widać zmieniający się styl życia konsumentów oraz tym samym sposób postrzegania żywności, a także żywienia. Jednym z elementów, które uległy modyfikacji jest śniadanie, a raczej oczekiwania w stosunku do niego oraz zmiana miejsca i/lub sposobu jego konsumpcji.

Jedną z istotnych modyfikacji jest wyraźna zmiana w modelu życia przeciętnego konsumenta na świecie. Współczesne wyzwania świata wymusiły niejako modyfikację w tzw. logistyce dnia, która pociąga za sobą zmiany w stylu życia, wzorcach spożywania pokarmów we wszystkich grupach demograficznych. Z jednej strony rośnie liczba gospodarstw jednoosobowych (single, seniorzy), z drugiej zaś  zjawisko to jest coraz bardziej rozpowszechnione w rodzinach wieloosobowych (wg badań Hartmana z 2013 r. jest to już 39% osób). Sytuacja taka wynika z różnych rozkładów dnia poszczególnych członków rodziny oraz stylu życia poszczególnych jednostek. Czynniki te powodują, że producenci muszą zmodyfikować swoją ofertę do zmieniającej się sytuacji na rynku, by sprostać nowym wymogom konsumenta, zarówno wobec jakości oferowanej żywności, formatu opakowania i możliwości ich szybkiego konsumowania, jak i przechowywania bez dłuższych warunków chłodniczych.

Badacze problemu wskazują również na analizę, kto jest shopperem, a kto użytkownikiem produktów. Wbrew pozorom w czasach rosnącej mody na partnerstwo w związkach coraz więcej zakupów robią mężczyźni, a użytkownikami są panie domu. Z myślą o mężczyznach należałoby zastanowić się nad odpowiednią wizualizacją, grafiką i językiem przekazu. Inne też powinny być produkty skierowane do seniorów czy dzieci.

Obecnie zwraca się uwagę na czas robienia zakupów oraz zawartość koszyka zakupowego. Jeżeli chodzi o czas to często kupujemy na zapas raz lub 2 razy w tygodniu lub dokonujemy zakupów impulsowych w drodze do – lub – z pracy. Szczególnie ta ostatnia wersja robienia zakupów może dotyczyć śniadań, bowiem już dzisiaj w wielu krajach śniadanie jest kupowane i konsumowane w biegu (grab’n’go). Z przeprowadzanych analiz wynika, że coraz więcej osób kupuje gotowe dania lub łatwe do kulinarnego zaadaptowania półprodukty. W tej grupie znalazły się zarówno dania gotowe na śniadania jak i lunch czy obiad.

Zainteresowaniem też cieszą się produkty jednoporcjowe wygodne do wrzucenia do teczki jak i miniśniadanie w butelce, torebce z nakrętką lub inny snack gotowy do spożycia między posiłkami. Na uwagę w tym segmencie szczególnie zasługuje generacja młodych konsumentów, którzy przyzwyczajeni są do korzystania z różnego typu urządzeń vendingowych lub szybkich zakupów w przyulicznych barach szybkiej obsługi.


Strona 1 z 5