Produkty wysokiego zaufania

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2014 (62)

Jogurt naturalny to jeden z podstawowych mleczarskich produktów fermentowanych, od lat goszczący na naszych stołach. Zaletą jogurtów naturalnych jest ich wartość odżywcza jak również orzeźwiający lekko kwaskowaty smak oraz szerokie zastosowanie kulinarne.

Smakowali go Egipcjanie

Śmiało można powiedzieć, iż jogurt naturalny to produkt mleczarski znany ludzkości od tysięcy lat. Jednymi z pierwszych, którzy docenili jego smak byli starożytni Egipcjanie. Jednak największą karierę jogurt naturalny zdobył w Turcji, Bułgarii oraz Grecji, gdzie stał się nieodłącznym elementem miejscowych kulinarii.

W diecie kontynentalnych Europejczyków jogurt zaistniał pod koniec XIX wieku. Początkowo podchodzono do niego dość sceptycznie, jako do produktu spożywczego i dawkowano go jak lek. Oferowano go głównie w aptekach i trudno go było kupić w sklepie. Jednak zauważone pozytywne rezultaty spożywania jogurtu w regionie bałkańskim inspirowały naukowców do podjęcia badań nad składem i wartościami zdrowotnymi tych produktów.

Pierwszym i chyba dzisiaj otwarcie należy przyznać najważniejszym propagatorem jogurtów był rosyjski pionier mikrobiologii i noblista Ilia Miecznikow. W 1908 roku zauważył on, że jogurt zawiera „dobre bakterie”, które zwalczają zakażenia powodowane przez „złe bakterie”. ten oto sposób o pozytywnych właściwościach jogurtów dowiedział się cały świat. Prawdziwy jogurtowy boom nastąpił na początku XX wieku. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić jakikolwiek sklep spożywczy bez jednego choćby rodzaju jogurtu.

Bakterie dobre i złe

Wart podkreślenia jest fakt, iż określenie „jogurt” jest zastrzeżone wyłącznie dla produktów zawierających żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/1ml. Co ważne, mikroflora w tych produktach musi pozostać żywa, aktywna i liczna aż do ostatniego dnia przydatności do spożycia!

Na podstawie swoich obserwacji Miecznikow twierdził, że każdy z nas starzeje się i przez to traci odporność, co prowadzi do osłabienia organizmu. Za dowód swoich twierdzeń podawał przykłady ludzi żyjących na Bałkanach, którzy cechowali się nadzwyczajną jak na owe czasy długowiecznością. Podczas swoich obserwacji Miecznikow doszedł do wniosku, iż być może jednym z elementów wpływającym na długowieczność jest specyficzna dieta. Jednym ze wskazywanych przez Miecznikowa produktów odpowiedzialnych za to pozytywne zjawisko był właśnie jogurt. Miecznikow doszedł do wniosku, że spożywanie napojów fermentowanych może mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka i że „dobre bakterie kwasu mlekowego” zawarte w jogurcie zwalczają „złe bakterie”, które odpowiedzialne są za rozwijanie się wielu chorób i zakażeń.

Bakterie kwasu mlekowego żyją w różnych środowiskach i wchodzą m.in. w skład naturalnej flory nie tylko naszego przewodu pokarmowego, ale także skóry i narządów płciowych. Bakterie te, aby się rozwijać czerpią niezbędną do życia energię w trakcie beztlenowego rozkładu cukrów, czyli w czasie procesu fermentacji mlekowej. W trakcie tego procesu powstają związki takie jak kwas mlekowy, etanol, kwasy octowy, mrówkowy i bursztynowy, a także dwutlenek węgla, który objawia się charakterystycznym spulchnieniem skrzepu jogurtowego. To one nadają jogurtowi kwaśny orzeźwiający smak.

Producenci jogurtów greckich, bałkańskich i śródziemnomorskich

Bakoma
Grecki jogurt naturalny 180 g, 400 g
Grecki jogurt naturalny light 180 g

Łowicz (OSM)
Jogurt grecki 400 g

Grupa Mlekovita
Jogurt naturalny typu greckiego 400 g

Maluta Nowy Dwór Gdański (OSM)
Jogurt bałkański 9% tł. 220 g, 340 g, 1 kg
Jogurt bałkański 3% tł. lekki 220 g, 340 g

Mlecz Wolsztyn/Lacpol
Mleczne smaki Świata Jogurt śródziemnomorski

Zott Polska
Naturalna Rozkosz jogurt grecki naturalny i light

Producenci naturalnych jogurtów kozich

Agro-Danmis jogurt naturalny 125 g


Strona 1 z 5