Fundusze unijne: Fundusze europejskie

Grzegorz Rykaczewski
Forum Mleczarskie Biznes 2/2012 (14)

Według danych Ministerstwa Rozwoju Regionalnego od początku uruchomienia funduszy unijnych w obecnej perspektywie budżetowej do połowy maja br. podpisano ponad 70 tys. umów o dofinansowanie na kwotę prawie 300 mld zł wydatków kwalifikowalnych. W tej kwocie 205 mld zł to dofinansowanie pochodzące z części unijnej, co stanowi prawie 75% alokacji środków finansowych na lata 2007-2013. Polska jest w czołówce krajów UE, biorąc pod uwagę stopień wykorzystania wsparcia oraz fakt, że dysponujemy najwyższą kwotą pomocy.

Fundusze UE ułatwiają rozwój

Tak duża absorpcja środków unijnych przez polską gospodarkę świadczy o ogromnych potrzebach inwestycyjnych przedsiębiorstw. Firmy korzystając z tej możliwości wsparcia wzmacniają swoją pozycję na macierzystych rynkach lub walczą o nowe rynki. Trzeba podkreślić, że wspólny rynek unijny i globalizacja gospodarki niosą za sobą wielkie szanse, ale również zmuszają do ciągłej pracy nad własną pozycją rynkową. Z jednej strony mamy nowe obszary, gdzie firmy mogą sprzedawać swoje towary i usługi. Z drugiej konieczność konkurowania z podmiotami z innych krajów, co wymaga inwestycji w innowacyjne rozwiązania technologiczne, ochronę środowiska, marketing, ale i we własne kadry. I dzięki funduszom europejskim przedsiębiorcy mogą znacznie zmniejszyć koszty rozwoju.

Przemysł spożywczy jest jedną z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki. Polskie przedsiębiorstwa z tego sektora z powodzeniem konkurują na rynku europejskim m.in. dzięki mniejszym kosztom wytworzenia produktu, ale również dzięki wysokiej jakości oferowanych towarów. Potwierdzeniem tego jest wzrost polskiego eksportu. Z informacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w 2011 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych wzrosła o 12%, do 13,8 mld euro. Ubiegły rok był rekordowy pod względem wartości eksportu dla branży mleczarskiej. Eksport wyniósł 1,36 mld euro i był o ok. 15% wyższy niż rok wcześniej.

Obecna perspektywa budżetowa trwa do końca następnego roku. Nie oznacza to, że jest już za późno, aby starać się o dofinansowanie. Ważne jest, aby wykorzystać jak największą część wsparcia przyznanego Polsce, dlatego właśnie teraz należy szukać nowych naborów, wniosków, przesunięć środków między działaniami itp. W artykule poruszymy kwestie możliwości uzyskania dofinansowania przez firmy z branży spożywczej, analizując Programy Operacyjne: Innowacyjna Gospodarka, Infrastruktura i Środowisko oraz Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Na potrzeby artykułu przyjmiemy, że będziemy szukać wsparcia dla małego i średniego przedsiębiorstwa oraz dla dużego. Jest to o tyle ważne, że w większości przypadków warunkuje to możliwość uczestnictwa w danym programie.

Innowacyjna Gospodarka

Do połowy maja br. podpisano ponad 9,2 tys. umów w ramach PO IG. Wartość dofinansowania to ponad 46,8 mld zł wydatków kwalifikowanych, z czego dofinansowanie UE wyniosło 26 mld zł (74,2% alokacji). W ramach PO IG dopuszczalne jest wsparcie dla projektów związanych z przetwórstwem produktów rolnych i obrotem tymi produktami, jednak w przypadku firm zatrudniających mniej niż 750 pracowników lub których roczny obrót nie przekracza równowartości w złotych 200 mln euro występują pewne ograniczenia, związane z możliwościami uzyskania przez te podmioty wsparcia z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Szukając możliwości uzyskania wsparcia najpierw skoncentrujmy się na potrzebach badawczo-rozwojowych przedsiębiorstwa.

W priorytecie pierwszym PO IG znajdziemy działanie 1.4 Wsparcie projektów celowych. Działanie jest skierowane do firm, które chcą prowadzić badania mające na celu wynalezienie nowych produktów lub udoskonalenie tych, które już istnieją. Badania można prowadzić w przedsiębiorstwie lub zlecić na zewnątrz. Produktem końcowym badań ma być prototyp produktu gotowy do wdrożenia w firmie. Gdy przeprowadzone badania zakończą się pomyślnie przedsiębiorca jest zobowiązany do wdrożenia nowego produktu, na co można otrzymać środki z innego działania tego programu – 4.1 Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R (będziemy o tym pisać w dalszej części artykułu). Beneficjentem działania mogą być mikro-, małe, średnie i duże przedsiębiorstwa. Z uzyskanych środków można finansować: wynagrodzenia osób zaangażowanych bezpośrednio w realizację projektu oraz osób zarządzających projektem, koszty zakupu lub używania sprzętu i aparatury w czasie realizacji projektu badawczego, pokrycie kosztów amortyzacji budynków wykorzystywanych na potrzeby projektu badawczego objętego wsparciem, nabycie patentów, licencji, know-how, nieopatentowanej wiedzy technicznej, zakup badań i usług doradczych. Instytucją odpowiedzialną jest Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Podmioty, które uzyskały dofinansowanie z wyżej opisywanego działania, mogą z działania 4.1 Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R uzyskać dofinansowanie na praktyczne zastosowanie wyników prac badawczych w firmie: kupno materiałów, budynków, wartości niematerialnych i prawnych w formie patentów, licencji, know-how oraz nieopatentowanej wiedzy technicznej, niezbędnych do wdrożenia projektu, kupno gruntów lub nabycie prawa wieczystego użytkowania gruntów niezbędnych do realizacji projektu, usługi doradcze związane z inwestycją, sfinansowanie robót i materiałów budowlanych. Instytucją odpowiedzialną za działanie jest Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Strona 1 z 3