Flowcrete Polska: Nie ma klientów lepszych i gorszych

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Biznes 2/2013


Rozmowa z Piotrem Jakóbczakiem,
Dyrektorem ds. Sprzedaży w Flowcrete Polska


Dlaczego dobór posadzki w zakładzie mleczarskim jest tak ważną sprawą?

Zakład przetwórstwa mleczarskiego jest specyficznym elementem produkcyjnym sektora rolno-spożywczego. Szczególna specyfika takiego zakładu wynika po pierwsze z faktu znacznego i ciągłego rozwoju przetwórstwa mlecznego w Europie. Obserwujemy zarówno inwestowanie w nowe obiekty tego typu w Polsce, jak i modernizacje zakładów już funkcjonujących, co powoduje wzrost rynku zbytu dla dawców technologii użytecznych w tym sektorze gospodarki, m.in. dla dostawców posadzek żywicznych. Po drugie szczególna specyfika zakładu mleczarskiego związana jest ze skomplikowaną atestacją, zaczynając od samej technologii produkcji, a kończąc na wszelkich aspektach higieny. Uwarunkowania powyższe sugerują użycie technologii przynajmniej dobrej, jak nie najwyższej – zarówno na etapie wyboru technologii produkcji (przetwórstwa), jak i wcześniej – na etapie budowy, bądź modernizacji zakładu, kiedy np. dokonuje się wyboru posadzki.

Rozważając rozwiązania posadzkowe należy pamiętać, że:

  • posadzka jest jednym z najmocniej eksploatowanych elementów wyposażenia stałego zakładu;
  • naprawa źle dobranej posadzki w zakładzie mleczarskim wiąże się zazwyczaj z czasowym przestojem produkcji, a uciążliwość ta skutkuje konkretnymi stratami finansowymi;
  • późniejsza lokalna naprawa źle dobranej posadzki może się wiązać z ewentualnymi problemami utrzymania standardów higienicznych zakładu (kolejna ekipa „fachowców naprawiaczy” często bez Książeczki Zdrowia, zapylenie podczas naprawy, zabrudzenie ścian, rozregulowana organizacja całej produkcji itd.);
  • istnieją bardzo wysokie wymagania co do posadzki, zwłaszcza pod względem higienicznym (HACCP) – zarówno w ramach wewnętrznej organizacji samego zakładu (łatwość sprzątania, bezpyłowość, odporność mechaniczna, odporność chemiczna na środki myjące, odporność chemiczna na substancje używane w procesie technologicznym, niepalność), jak i w ramach szeroko pojętego późniejszego kontrolingu odpowiednich służb zewnętrznych (np. SANEPID) i jak najlepszej certyfikacji całego zakładu.

Właściwy dobór posadzki, to często „być, albo nie być” dla zakładu mleczarskiego. Konkurencja nie śpi, a utrata wysokiej noty równoznaczna jest bardzo często z utratą dofinansowania unijnego lub utratą po prostu rynku zbytu.

Dlaczego Państwa partnerzy w branży mleczarskiej mieliby zdecydować się na ofertę Flowcrete, w czym jest ona lepsza w porównaniu do innych?

Flowcrete w swojej ofercie posiada szeroką gamę produktów dedykowanych do przemysłu przetwórstwa mlecznego. Szczególnie przydatne okazują się posadzki Flowfresh, które zawierają dodatek antybakteryjny Polygiene, są również bardzo wytrzymałe pod względem mechanicznym, termicznym i chemicznym. Oprócz ww. zastosowań na halach produkcyjnych Flowcrete jest w stanie zaproponować bardzo dobre rozwiązania na posadzki magazynowe – Peran STB oraz zabezpieczenie ścian – Peran WW/WWF. Warto tu dodać, że posadzki Flowcrete są wykonywane w technologii bezspoinowej – stanowi to znaczne ułatwienie w procesie utrzymania higieny produkcji. Kolejną zaletą jest fakt, że posadzki Flowcrete przeznaczone są zarówno do mokrych, jak i suchych procesów produkcyjnych. Naszym walorem jest dodatkowo doskonała organizacja logistyki (szybkie zaopatrzenie wykonawcy posadzki w materiał).

Dla naszych odbiorców istotne jest również to, że wszystkie produkty Flowcrete są atestowane higienicznie i produkowane zgodnie z rygorystycznymi normami Unii Europejskiej. Nasi kontrahenci mogą być także pewni tego, że Flowcrete posiada ten sam, najwyższej jakości asortyment na cały świat – bez dzielenia klientów na lepszych i gorszych. Co niemniej ważne, Flowcrete gwarantuje bezpłatną pomoc na etapie wyboru rozwiązań w technologii zabezpieczeń podłóg i ścian za pomocą żywic, gwarantuje też wybór najlepszego autoryzowanego wykonawcy i opiekę technologiczną w trakcie aplikacji posadzek i powłok (pewnego rodzaju nadzór techniczny).

W branży mleczarskiej ogromne środki zainwestowano przed i po wejściu Polski w struktury unijne. Jak od tego czasu zmieniła się technologia Państwa usług i jakie innowacje mogą być dziś szczególnie interesujące dla branży spożywczej?

Z racji możliwości pozyskania funduszy unijnych, właściciele zakładów mleczarskich decydują się na wprowadzenie nowych technologii nie tylko ze względu na uzyskanie wysokiej jakości wytwarzanych produktów, ale również starają się zapewnić bezpieczeństwo i higienę pracy. Jeszcze do niedawna stosowano tylko rozwiązania epoksydowe np. posadzki Peran STB (stosowane do dzisiaj), jednak z coraz częściej wprowadza się nowe produkty np. w oparciu o żywice poliuretanowe z dodatkiem antybakteryjnym Polygienie – Flowfresh. Ta linia posadzek systemowych z dodatkiem zapobiegającym rozwojowi bakterii i grzybów, także pleśniowych zyskuje coraz szersze grono użytkowników. Posadzka Flowfresh z dodatkiem Polygiene przystosowana jest do najnowszych norm unijnych, wytrzymuje zarówno intensywne użytkowanie mechaniczne, termiczne, jak i chemiczne (np. w trakcie cyklu czyszczenia).

Jakie zakłady mleczarskie mają dziś systemy i posadzki wykonane przez Flowcrete Polska?

Takich zakładów jest sporo, lecz ze względu na wspomnianą wyżej wysoką konkurencyjność branży nie możemy podać bardziej szczegółowych informacji. To co możemy stwierdzić to fakt, że naszymi klientami są zarówno zakłady o olbrzymich możliwościach produkcyjnych jak i zakłady działające na rynkach lokalnych. Są wśród nich m.in. Bakoma, Mlekovita, Danone, Zott, Bel, Jagr, OSM Łowicz i wiele innych.

Dziękuję za rozmowę.
Janusz Górski

Zobacz także