1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Eksportowe ceny produktów mleczarskich wzrastają o 10,3%

Źródło: bloomberg.com
Autor: Barbara Wiercińska

Od prawie 10 lat nie zanotowano takiego wzrostu cen eksportowych w Nowej Zelandii, jak przez trzy kolejne miesiące do 31 marca 2010 r., kiedy to osłabiła się waluta, a wzrosło zapotrzebowanie na produkty mleczne, co sprawiło, że wskaźnik terms of trade (TOT) poprawił się w drugim kwartale.

Ceny eksportowe wzrosły o 10,3 % w okresie trzech miesięcy do 31 marca – to pierwszy wzrost od pięciu kwartałów i największy od 2000 r. – podał urząd statystyczny Statistics New Zealand. Ceny importu wzrosły o 4,2 %., a wskaźnik TOT o 5,9 %
Raport wykazał również, że cena masła od czwartego kwartału wzrosła o 48%
Prezes Banku Rezerw Alan Bollard podniósł wysokość stóp procentowych do 2,75% z rekordowo niskiego poziomu 2,5% – to pierwszy wzrost od trzech lat. Swoją decyzję uzasadnił wzrostem przychodu z eksportu, co daje bodziec gospodarce i ostudza inflację.
Po raz piąty w ciągu sześciu kwartałów wzrósł także wolumen eksportu – o 3%. Wolumen eksportu produktów mlecznych spadł jednak o 2,1%