1. Aktualności
  2. Świat

Bioplastikowe opakowania ze skórek owocowych?

Źródło: foodproductiondaily.com
Autor: Barbara Wiercińska

Badacze z Malezji podali, że udało im się stworzyć biodegradowalne trwałe i ekonomiczne w produkcji plastikowe opakowania ze skórek owoców tropikalnych. Plastik z owoców został wytworzony na Uniwersytecie Sain Malaysia (USM) i zrobiony ze skórek owoców takich jak banan, jagodzian rambutan i chlebowiec chempedak.

Profesor Hanafi Ismail powiedział, że pomysł produkcji plastiku z odpadów owocowych wziął się z prognozowanego potencjału plastiku biodegradowalnego, który ma się rozwijać rocznie o 30%. – Zaprojektowaliśmy biodegradowalny plastik, który w kwestii jakości może dorównać plastikowi, którego obecnie jest dostępny na rynku – twierdzi profesor.
Plastik owocowy ma być o 10% tańszy od tworzyw sztucznych tworzonych na bazie ropy naftowej i jest degradowany w czasie od 3 do 6 miesięcy – mówi zespół. Może pozostawać on jednak w swoim oryginalnym stanie przez nawet dwa lata pod warunkiem, że nie zostanie poddany działaniu ziemi i wody. Plastik owocowy zdobył złoty medal na tegorocznej expozycji International Invention, Innovation and Technology Exhibition (ITEX) w Kuala Lumpur.