1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Mlekovita: Olej kokosowy

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Olej kokosowy teraz dostępny w wygodnym wiaderku, w dwóch wariantach: 500 ml i 1 l.
Jest to olej pozyskiwany z miąższu orzecha kokosowego. Ze względu na swoje właściwości ma szerokie zastosowanie kulinarne, kosmetyczne i prozdrowotne.
Jest idealny do smarowania pieczywa, przyrządzania ciast, tortów i deserów. Świetny jako składnik dressingów i sosów sałatkowych. Wyśmienity do smażenia, pieczenia i grillowania.


Zawiera niezwykle rzadki, występujący także w mleku matki, kwas laurynowy, który wspomaga układ odpornościowy oraz ma silne działanie antybakteryjne, wiruso- i grzybobójcze.
Olej kokosowy przyczynia się do podwyższenia dobrego cholesterolu, obniżając ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Sprzyja odchudzaniu – ogranicza tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej, pomagając także budować masę mięśniową. Zawarty w oleju kokosowym kawas linolowy poprawia nawilżenie skóry i przyspiesza jej odnowę komórkową. Pielęgnuje suche i łamliwe włosy, łagodzi stany zapalne i podrażnienia.