1. Aktualności
  2. Polska

Kulinaria: Tak smakuje Dolce Vita - Frittata z batatem i gorgonzolą

Źródło: Tak smakuje Dolce Vita
Autor: Monika Czaplicka
© tak smakuje dolce vita

Batata upiecz i pokrój w kostkę ok. 1 cm. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy, następnie zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj roztrzepane jaja i batata, dopraw solą, posyp pokruszonymi kawałkami gorgonzoli. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 6-7 minut. Przed podaniem frittatę podziel na porcje i każdą posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Porcje: 2
Czas przygotowania: 60 min
Czas gotowania: 10 min
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duży batat
- 5 jaj
- 30 g gorgonzoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól morska
- oliwa