1. Aktualności
  2. Polska

Nowe inwestycje w Grupie Mlekovita

Źródło: Forum Mleczarskie za Grupą Mlekovita
Autor: Janusz Górski
© fm
© fm

W ciągu bieżącego roku w Grupie Mlekovita zwiększono zdolności produkcyjne o 500 tys. litrów dziennie, co daje możliwości przerobu ponad 6,5 mln l surowca dziennie (w związku z budową Fabryki Proszków Mlecznych, przewidywane jest dalsze zwiększenie produkcji o ok. 3 mln l dziennie).
Od stycznia do października 2016 wyprodukowano łącznie: 82,5 tys. t serów i twarogów oraz 25 tys. t serów konfekcjonowanych, 36,2 tys. t masła, 48,5 tys. t proszków mlecznych oraz 73,5 tys. t galanterii mleczarskiej i blisko 500 mln l mleka.
Ponadto Mlekovita może się pochwalić wyjątkowymi wynikami w poszczególnych kategoriach, m.in.: 141% wzrostem dynamiki produkcji i sprzedaży serów topionych i 125% dynamiką produkcji (ponad 1 mln l miesięcznie) kefiru w rekordowej pod względem produkcji kategorii galanterii mleczarskiej.


Rok 2016 to kolejny rok, w którym Mlekovita – największa mleczarnia w Europie Środkowo-Wschodniej, największy eksporter produktów mleczarskich i najcenniejsza marka w produkcyjnym sektorze polskiej gospodarki – może pochwalić się dobrą kondycją. W 2016 w struktury Grupy został włączony Zakład Mleczarski Lacpol w Łaszczowie. Po blisko 90 latach funkcjonowania potencjał Mlekovity tworzy:
• 16 zakładów produkcyjnych i 30 własnych centrów dystrybucyjnych,
• blisko 100 sklepów firmowych Mlekovitka,
• pozwolenie na eksport do 144 krajów (28 państw UE i 116 poza UE),
• 30 tys. klientów i ponad 18% udziału w polskim rynku,
• 15 tysięcy dostawców mleka i 6 mln dziennego przerobu mleka,
• 24 własne laboratoria oraz Centrum Badań i Rozwoju,
• 4 tysiące pracowników,
• ponad 800 produktów – największy wybór nabiału w Polsce i w Europie,
• ogólnopolska dystrybucja,
• dobrze rozpoznawalna marka oparta na komunikacie: „polska”.
W związku z regularnym zwiększaniem zdolności produkcyjnych w sposób odpowiedzialny oraz przemyślany Mlekovita wydaje na inwestycje około 80-100 mln zł rocznie, starając się, aby utrzymywać wydatki na inwestycje na zbliżonym poziomie, z możliwością zwiększania ich w zależności od sytuacji na rynku. W 2016 roku zostanie wydanych rekordowe, blisko 200 mln zł.
Ostatnio przedstawione inwestycje na terenie Wysokiego Mazowieckiego:
• Fabryka Serów Topionych wraz z budynkiem o powierzchni blisko 2,5 tys. m2 i infrastrukturą o wartości ok. 30 mln zł, wyposażona jest w 6 najnowocześniejszych linii produkcyjnych, w tym linii i urządzeń światowej klasy m.in. Stephan i Corrazza. Linia do produkcji sera topionego ma wydajność 1000 kg/godzinę, a linia pakująca ma zdolność pakowania 800 plastrów na minutę.
Linia do pakowania kwadratowych porcji sera topionego składa się z automatu do dozowania i pakowania kostek 17 g i automatycznej kartoniarki po 8 sztuk (wydajność: 12 tys. kostek/godzinę, tj. 1500 paczek po 8 kostek; automat rotacyjny pakujący serki topione w kubki w porcje 150 g o wydajności 4 tys. szt./godzinę;
• przebudowa linii Tetra Pak na format kartonika 200 ml Slim Leaf ze słomką sensoryczną (wartość inwestycji: 155 235 euro). Dodatkowo: rozbudowa instalacji do produkcji mleka pasteryzowanego – linia pasteryzująca z homogenizatorem i tankiem buforowym 10 tys. L/godzinę i kolektory mleka pomiędzy silosami magazynowymi, liniami procesowymi i stacją mycia (wartość inwestycji: 1 010 000 euro);
Ponadto w oddziałach Grupy Mlekovita – na terenie całego kraju zainwestowano ok. 35 mln zł. Poza inwestycjami w nowe obiekty Cash&Carry w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie i Białej Podlaskiej były to m.in.:
• w Baranowie: modernizacja oczyszczalni ścieków, zestaw do pasteryzacji mleka, modernizacja linii krojenia,
• w Białej Podlaskiej: zakup wirówki,
• w Kościanie: tank aseptyczny na mleko wraz z infrastrukturą, stacja transformatorowa,
• w Lubawie: budowa kotłowni gazowej,
• w Sanoku: zestaw ważąco-etykietujący,
• w Trzebownisku: linia do twarogu sypkiego oraz modernizacja linii do twarogu, budowa nowej oczyszczalni, kotłowni i rozdzielni,
• w Zakopanem: stacja mycia oraz modernizacja aparatowni.
Powyższe inwestycje służą nie tylko zwiększaniu mocy produkcyjnych firmy, ale i umacniają jej pozycję jako innowacyjnego lidera branży mleczarskiej.
Wśród tegorocznych inwestycji najważniejszą jest trwająca budowa Fabryki Proszków Mlecznych w centrali Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem, na której 15 września 2016 r. zawisła symboliczna wiecha.
To kluczowa inwestycja i największa w historii firmy z dotychczas zrealizowanych, w wyniku której Mlekovita będzie nie tylko największym producentem proszków mlecznych w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej. Jej wartość wyniesie 300 mln zł, a Ministerstwo Gospodarki zakwalifikowało ją jako inwestycję o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej na lata 2011-2020.
Produkty mleczne w proszku, które będą wytwarzane w nowej Fabryce, to głównie takie, których Mlekovita dotychczas nie posiadała w swojej ofercie handlowej, m.in.: produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci, koncentrat białek mleka, mleko instant i wiele innych ciekawych, innowacyjnych wyrobów.
Inwestycja obejmuje budowę całego zakładu produkcyjnego, tj. budynków produkcyjno-magazynowych, instalację linii produkcyjnych i pakujących, budowę zaplecza technicznego i infrastruktury, zaopatrzenie w wodę, energię elektryczną, chłód oraz innych elementów niezbędnych do funkcjonowania zakładu produkcyjnego. Fabryka powstaje na 4,5-hektarowej działce znajdującej się ok. 200 m od istniejącego zakładu w Wysokiem Mazowieckiem.
Termin zakończenia projektu przewidziany jest na czerwiec 2017 roku.