1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: 30 ton mleka w proszku na godzinę. Nowa instalacja Fonterry uruchomiona w Lichfield

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Zakład w Lichfield w Południowym Waikato należy do największych i najbardziej wydajnych na świecie. Nowością jest uruchomienie proszkowni, która zapewni 30 ton mleka w proszku na godzinę. Fonterra mówi o przetwarzaniu dodatkowych 4,4 mln litrów mleka dziennie, ekwiwalent dwóch basenów olimpijskich.
Robert Spurway, Dyrektor ds. Operacyjnych w Fonterra mówi, że działające na taką skalę proszkownie grają kluczową rolę w tworzeniu wartości dla firmy i dostawców. Większość ludzi nie docenia tego jak istotną rolę pełni mleko w proszku klasy premium w ofercie spółdzielni - dodaje Spurway.


Nowa proszkownia została wyposażona w nowe centrum dystrybucyjne (zdolność do magazynowania 40 tys. ton pełnego mleka w proszku). Półprodukt ten jest pakowany w kontenery i linią kolejową dowożony do portu, skąd płynie w świat. Drugim ciekawym elementem wyposażenia jest zaawansowany system zarządzania mediami. Ograniczono w nim do minimum zużycie wody dzięki oczyszczalni biologicznej, która zapewnia później zasilanie w wodę okolicznych farm.
Zakład w Lichfied przerabia dziennie 7,6 mln litrów mleka od 500 rolników. Zakład ten kryje w sobie serownię, proszkownię, instalacje przetwarzania serwatki, dwa obiekty dystrybucyjne i obiekt przetwarzający odpady. Zatrudnia 330 osób.
Corocznie wytwarzać będzie 200 tys. ton produktów. Codziennie z zakładu wyjeżdża 40 kontenerów, które drogą morską kierowane są do odbiorców na całym świecie.