1. Aktualności
  2. Polska

Jana (ŚSM): Śmietanka kremowa 30% tł.

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

Podstawowym surowcem wykorzystywanym do produkcji śmietanki kremowej jest śmietanka odseparowana z mleka, podlega jedynie prostym zabiegom technologicznym, takim jak: pasteryzacja w wysokiej temperaturze oraz chłodzenie. Jest łatwo przyswajalnym tłuszczem pochodzącym w 100% z mleka, zawiera więc wszystkie rozpuszczalne w nim witaminy, a przede wszystkim A, D, E, K.

Charakteryzuje się łatwością ubijania, a uzyskana z niej piana jest trwała.
Tradycyjnie śmietanka kremowa jest używana w kuchni, jako dodatek do zabielania zup, sosów itp., a także w cukiernictwie do ubijania. Używana jako tzw. „bita śmietana” do deserów, lodów, owoców lub jako główny składnik kremów do ciast. Śmietanka zapakowana jest w karton typu pure-pack umożliwiający łatwe otwieranie i zamykanie produktu za pomocą zakrętki.
Opakowanie: kartonik 500 ml.