1. Aktualności
  2. Świat

BZ WBK: Irlandia skorzysta ze zniesienia kwot

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© bz wbk

– Mleczarstwo irlandzkie wyróżnia się przede wszystkim dużymi przewagami konkurencyjnymi na poziomie produkcji surowca – mówi Forum Mleczarskiemu Biznes Marta Skrzypczyk, Koordynator Analityków Agrobiznesu Bank Zachodni WBK. – Biorąc pod uwagę, że koszty pasz stanowią około 30% całkowitych kosztów produkcji mleka, a w przypadku pasz objętościowych transport jest utrudniony i relatywnie drogi, największy potencjał do rozwoju chowu bydła mlecznego mają regiony charakteryzujące się wysoką produktywnością pastwisk. W UE najdogodniejsze warunki klimatyczne w tym względzie panują w Europie Północnej. Stąd też Irlandia jest wymieniana wśród państw, które skorzystają ze zniesienia kwotowania mleka w Unii Europejskiej.


– Historycznie stosunkowo niewielki rynek wewnętrzny (wprawdzie populacja Irlandii dynamicznie rośnie, ale nadal to zaledwie 6,4 mln osób) zmuszał przetwórców i eksporterów do poszukiwania nowych rynków zbytu. Zdobyte doświadczenie, wypracowane kontakty oraz dostęp do wysokiej jakości surowca i realne możliwości wzrostu produkcji mleka przekładają się na duży potencjał eksportowy Irlandii – wskazuje nasza rozmówczyni.
– Natomiast niewątpliwym zagrożeniem dla dalszej ekspansji w produkcji są wysokie ceny ziemi oraz niewielkie zainteresowanie młodych Irlandczyków działalnością rolniczą.
– Obecnie najbardziej perspektywiczne rynki zbytu dla artykułów mlecznych to kraje rozwijające się Azji, głównie Chiny, ASEAN oraz Afryka Północna i Bliski Wschód. Ze względu na czynniki klimatyczne, brak wiedzy dotyczącej chowu bydła, ograniczony dostęp do finansowania zewnętrznego, produkcja mleka w tych regionach rośnie znacznie wolniej niż popyt na artykuły mleczarskie, stąd też duże uzależnienie od importu – podkreśla Marta Skrzypczyk.
Najszybciej rosnącą kategorią produktową w większości z tych państw są i będą mleko w proszku dla niemowląt oraz jogurty. Ponadto, ze względu na rozwijający się sektor słodyczy i przekąsek, odżywek dla sportowców oraz branżę gastronomiczną, rósł będzie popyt na specjalistyczne komponenty mleczarskie. Tym samym inwestycje mające na celu zwiększenie możliwości produkcyjnych mleka w proszku i innych dodatków są w pełni uzasadnione – podsumowuje Marta Skrzypczyk, Koordynator Analityków Agrobiznesu Bank Zachodni WBK.