1. Aktualności
  2. Świat

Holandia: Mleczarnie propagują wypas poza wielkimi oborami. Rośnie liczba produktów wytwarzanych z mleka łąkowego

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Podobnie jak w Austrii także w Holandii rośnie popularność produktów pochodzących z mleka krów żywionych trawą rosnącą na pastwiskach. FrieslandCampina przewiduje, że w tym roku na rynku pojawi się więcej serów wytwarzanych z takiego surowca. Jak podaje mleczarnia kończy to wieloletni trend wypasania krów w wielkich oborach jaki rozpoczął się na początku lat 90.


Liczba farm wypasających krowy na wolnym powietrzu wzrosła więcej niż o setkę. 78% farm dostarczających mleko do FrieslandCampina w Holandii zastosowało w 2015 roku wypas na świeżym powietrzu. Firma chce, aby było to ponad 80% do 2020 roku. Mleczarze chcą przekonywać do tego rolników przy pomocy rządowego programu, który można tłumaczyć jako „Nowi wypasający”.
FrieslandCampina podobnie jak inni producenci w Holandii dążą do zwiększenia liczby farm działających w ten właśnie sposób.
FrieslandCampina wprowadziła w marcu 2016 roku sery z mleka krów wypasanych poza wielkimi oborami do sieci handlowych. Już wkrótce sery te trafią również pod private labels.
Niektórzy przetwórcy dopłacają do takiego mleka 0,46 euro / 100 kg (FrieslandCampina) lub nawet 1 euro / 100 kg.