1. Aktualności
  2. Polska

Piaski (OSM) z tytułem Wojewódzkiego Lidera Smaku

Źródło: ROmedia Agencja Public Relations
Autor: Monika Czaplicka

Kefir jak dawniej z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach okazał się najlepszym produktem mleczarskim w konkursie Wojewódzki Lider Smaku. Wydarzenie, organizowane już po raz jedenasty przez Regionalną Izbę Gospodarczą skierowane jest do producentów żywności i restauratorów województwa lubelskiego. Najlepsze potrawy i produkty spożywcze zostały nagrodzone certyfikatami.

Kapituła konkursu doceniła nie tylko jego znakomite walory smakowe i prozdrowotne, ale oceniała także pracę i warunki panujące w OSM w Piaskach. Ponadto kryteriom konkursowym poddana została dostępność kefiru dla klientów oraz jego wygląd zewnętrzny, jak również wizerunek produktu w regionie.
Kefir jak dawniej od lat znany jest ze swoich naturalnych właściwości. Napój pomaga regulować przemianę materii, hamuje niepożądane procesy w układzie trawiennym, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi, a jednocześnie rozkłada rakotwórcze związki zanieczyszczające żywność.
Wojewódzki Lider Smaku to inicjatywa, której celem jest wyłonienie i promocja najlepszych pod względem jakości, a przede wszystkim, walorów smakowych wyrobów wytwarzanych na Lubelszczyźnie. Z roku na rok konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem - do tegorocznej edycji zgłoszono 19 potraw i produktów. W dotychczasowych edycjach przyznanych zostało blisko 200 wyróżnień. Certyfikaty Wojewódzkiego Lidera Smaku to prestiżowe wyróżnienie dla zwycięzców, a dla kupujących gwarancja najlepszej jakości i smaku.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach swoją działalność prowadzi od 1948 roku. Aktualnie zatrudnia 120 osób. Przez lata obecności w branży mleczarskiej OSM Piaski zdobyła silną pozycję, szczególnie na rynku twarogów, oraz zaufanie klientów. Dzięki starannie dopracowanej recepturze piaseckie produkty charakteryzuje wysoka jakość oraz niepowtarzalny smak.