1. Aktualności
  2. Polska

Grupa Mlekovita: Kefir EKOlogiczny

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Monika Czaplicka

W wyniku zapotrzebowania rynku na produkty ekologiczne Mlekovita poszerzyła swoją bogatą ofertę asortymentową o tego typu wyroby. Jako pierwszy na rynku dostępny jest Kefir EKOlogiczny (375 g) w poręcznej butelce. To także odpowiedź na rosnące znaczenie spożywania posiłków poza domem, w biegu, a więc modę na produkty w formacie „on the go”. Kefir jest orzeźwiającym napojem fermentowanym o wysokich walorach odżywczych i smakowych, a jednocześnie niskiej kaloryczności.

Dzięki temu spożywany jest chętnie, bo z korzyścią dla sylwetki, a ponadto doskonale gasi pragnienie i dodaje witalności.
Kefir EKOlogiczny produkowany jest w zakładzie Grupy Mlekovita w Trzebownisku, który przeszedł pomyślnie procedurę kontroli i certyfikacji oraz uzyskał uprawnienia do prowadzenia przetwórstwa ekologicznego. Surowcem do produkcji jest mleko ekologiczne z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych położonych na mało uprzemysłowionych terenach południowo-wschodniej Polski. Gospodarstwa te od wielu lat stosują tradycyjne metody uprawy roślin i hodowli bydła, a krowy karmione są paszami wytwarzanymi w gospodarstwie. Aby ułatwić konsumentom wybór, EKO Kefir jest opatrzony znakiem certyfikacji ekologicznej.