1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: Fonterra otwiera zakład mozzarelli. Popyt tak duży, że zakład produkuje 24 godziny na dobę

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Potencjał nowego zakładu produkcji i wiórkowania mozzarelli jest tak duży, że wyprodukowaną tu pizzą można pokryć 300 milionów pizzy rocznie. Inwestycja została pomyślana jako zaspokojenie popytu sieci restauracji i pizzerii w Azji, w tym w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Zdaniem Dyrektora Zarządzającego Globalnymi Operacjami w Fonterra, Roberta Spurway’a, Fonterra widzi możliwość wzrostu na rynkach: konsumenckim i food-service.


Fonterra rozbudowuje również inne swoje zakłady: niedawno oddano nowe instalacje w zakładzie produktów UHT w Waitoa, podwojono produkcję śmietny w Te Rapa, w planach jest rozwinięcie instalacji do konfekcjonowania serów w Eltham.
Popyt na wiórki jest tak duży, że nowy zakład będzie pracował 24 godziny na dobę.