1. Aktualności
  2. Polska

Mlekoma: Z roku na rok rośnie zainteresowanie serami typu szwajcarskiego

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© mlekoma

– Partnerzy handlowi zainteresowani są produktami o jakości i cenie gwarantującej ich płynną sprzedaż – mówi Tomasz Smolarz, Dyrektor Regionalny Sprzedaży w firmie Mlekoma Dairy. – Zależy im na produktach, które nie będą zalegały na magazynowych półkach, bowiem taka sytuacja spowoduje, że nie będą zarabiali czyli nie spełnią podstawowej misji swojej działalności. Wybierają więc sery, które są poszukiwane przez finalnego klienta – wskazuje nasz rozmówca.


– Obecnie w Polsce zdecydowaną większość kupowanych serów stanowią sery typu holenderskiego przede wszystkim gouda i w mniejszym stopniu edamski. Spowodowane jest to przede wszystkim niższą ceną tych serów w porównaniu do serów typu szwajcarskiego. W znacznym stopniu taką sytuację warunkują czynniki ekonomiczne bardzo istotne w naszym kraju. Należy podkreślić, że społeczeństwo polskie, coraz bardziej wymagające, poszukujące nowych smaków narzuca producentom i handlowcom poszerzenie oferty o nowe rodzaje serów. W najbliższym czasie może to zaowocować pojawieniem się jeszcze wielu ciekawych produktów, które wzbogacą nasze codzienne menu – podsumowuje Tomasz Smolarz, Dyrektor Regionalny Sprzedaży w firmie Mlekoma Dairy.