1. Aktualności
  2. Świat

USA: Szwajcarzy z Emmi sprzedają zakład w Kansas

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski

Zakład ten Emmi nabyło w 2010 roku poprzez przejęcie firmy CASP specjalizującej się w aseptycznym pakowaniu żywności i zaczęło przetwarzać surowiec mleczny. Z czasem inwestycją tą zaczęła interesować się inna firma specjalizujaca się w produkcji rozwiązań aseptycznych: KanPak. Jako, że Emmi specjalizuje się w serach, podjęto decyzję o odsprzedaży zakładu firmie KanPak i koncentracji na produkcji i sprzedaży właśnie w tej kategorii. Zakład w Kansas (pełna nazwa Emmi Penn Yan) przynosił rocznie przychody na poziomie 30 mln USD.


Dla Emmi rynek amerykański ma kluczowe znaczenie, gdyż jest to największy poza Szwajcarią rynek sprzedaży. Rynek ten już od pewnego czasu przynosi wzrosty organiczne każdego roku. Emmi wytwarza swoje asortymenty w zakładach w Wisconsin: w Platteville i w Monroe (produkty marek Roth Grand Cru, Buttermilk Blue i Gran Queso) oraz sprowadza szwajcarskie specjalności tj.: sery Emmi Kaltbach, Le Gruyère AOP. Firma posiada także zakład przetwarzający mleko kozie na ser Cypress Grove Chevre w Arcata, w Kalifornii.
Wartości transakcji nie ujawniono.