1. Aktualności
  2. Polska

Ryki (SM): Popularność serów w plastrach rośnie

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
ryki (sm)

– W dzisiejszych czasach to styl życia konsumentów wyznacza nowe trendy na rynku produktów spożywczych – mówi w rozmowie z Forum Mleczarskie Handel Grzegorz Kapusta, Wiceprezes Zarządu w mleczarni Ryki (SM). – Dotyczy to również sposobu pakowania serów. Jak można zauważyć, współczesny konsument żyje szybko i intensywnie. Często brakuje mu czasu na wiele rzeczy, które kiedyś zdawałyby się naturalne. Z jednej strony, klienci spędzają w sklepach i galeriach handlowych coraz więcej czasu. Z drugiej natomiast, wymagają od producentów takich opakowań, które oszczędzają im czasu i wysiłku, ale nie obniżają przy tym jakości produktu.


– Obecnie ważny jest dla nich nie tylko smak i cena, ale również komfort. W związku z tym, coraz większego znaczenia na rynku nabierają wygodne opakowania typu „otwórz-zamknij”. Pojawiły się na rynku już kilkanaście lat temu, ale ich popularność stale rośnie. Na to zjawisko wpływa między innymi zwiększenie świadomości żywieniowej konsumentów, którzy obecnie wolą kupować towar oznakowany etykietą z dokładnym opisem produktu. Zależy im na informacjach o rodzaju sera, jego składnikach oraz kaloryczności – wskazuje Wiceprezes Grzegorz Kapusta.
– W ofercie naszej spółdzielni przez długi czas dominowały sery w blokach, które w ostatnich latach stały się jednak mniej popularne wśród klientów. Wyszliśmy więc niedawno naprzeciw potrzebom naszych konsumentów i kilka miesięcy temu wprowadziliśmy sery w plastrach, sprzedawane we wspomnianych wcześniej, wygodnych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”. W tej chwili w tej postaci oferujemy „Rycki Edam”, „Goudę”, „Hit z Ryk” oraz „Ramzesa”. Widząc, że rynek rozwija się w stronę „konfekcji”, chcemy niebawem poszerzyć naszą ofertę również o sery w kawałkach – uchyla rąbka tajemnicy nasz rozmówca.