1. Aktualności
  2. Świat

Nowa Zelandia: GEA buduje proszkownię w Lichfield dla Fonterry

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
Jedna z proszkowni w Polsce © fm

Zdolność produkcyjna instalacji zamówionej przez Nowozelandczyków wynosi 30 ton na godzinę. Proszkownia o podobnej mocy już stoi w Darfield i również należy do Fonterry. Obiekty te są największe na świecie. GEA zdobyła ten kontrakt dzięki doświadczeniu w stawianiu tak dużych obiektów. Przypomnijmy, że instalacja GEA przerabia będzie 4,4 mln litrów, a uzyskane na tej instalacji mleko w proszku i w całości będzie kierowane do Chin i na inne rynku połuodniowo-wschodniej Azji.


Fonterra ma około 40% rynku mleka w proszku na świecie i przetwarza 90% mleka w Nowej Zelandii. GEA Group jest jednym z największych dostawców systemów dla przemysłu spożywczego i wielu branż technologicznych, z roczną sprzedażą na poziomie około 4,3 mld euro.