1. Aktualności
  2. Polska

Tewes Bis: Nowość w technice produkcji twarogu

Źródło: Tewes-Bis
Autor: Monika Czaplicka
Tewes Bis

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, firma Tewes Bis opracowała i wdrożyła innowacyjne rozwiązanie techniczne – kolumnę formująco-prasującą do twarogu, umożliwiającą produkcję w sposób ciągły i bez użycia form.
Cały proces technologiczny produkcji, obejmujący: oddzielanie serwatki, prasowanie, formowanie i porcjowanie, przebiega w sposób automatyczny. Uzyskane jednostkowe porcje twarogu umieszczane są na tacach metalowych i kierowane do chłodni twarogu, albo przekazywane są bezpośrednio do pakowania.

Opracowana technologia pozwala uzyskać produkt o różnorodnym kształcie porcji (np. klinek, kostka, walec), długiej przydatności do spożycia, standardowych cechach jakościowych oraz standardowej masie jednostkowej (waga od 200 g do 500 g), przy wydajności dochodzącej do 1 200 kg/h.
Kolumna formująco-prasująca stanowi podstawowy element nowoczesnej linii technologicznej. Może być też montowana w ramach modernizacji funkcjonujących linii do produkcji twarogu, czego dowodem jest wdrożenie w zakładzie mleczarskim FigAND, uwieńczone dużym sukcesem i zadowoleniem właściciela zakładu.
Wyróżniającymi cechami kolumny formująco-prasującej do twarogu jest technologia bezformowa i kompaktowa budowa urządzenia, dzięki którym zyskujemy następujące korzyści biznesowe:
• niższe koszty inwestycyjne i eksploatacyjne (brak zastosowania myjki form),
• stosunkowo niewielkie wymiary i technologia bezformowa pozwalają zaoszczędzić przestrzeń zakładu,
• brak strat produktu już od pierwszego cyklu produkcyjnego,
• stała i powtarzalna masa jednostkowa (< 2%),
• szybsze wychładzanie twarogu i higieniczne warunki produkcji wydłużają jego trwałość,
• prosta i jednoosobowa obsługa.
Innowacyjność rozwiązania i wysoka stopa zwrotu z inwestycji dają gwarancję satysfakcji każdemu producentowi twarogu.