1. Aktualności
  2. Polska

iTQi Superior Taste Award 2014 dla Hochland Maasdamer Caracter i Valbon Camembert Oryginalny!

Źródło: Hochland Polska
Autor: Janusz Górski

Hochland Maasdamer Caracter i Valbon Camembert Oryginalny otrzymały nagrodę Superior Taste Award 2014. Finał iTQi Superior Taste Award 2014 organizowany przez Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości – iTQi odbył się w dniach 27-29 kwietnia w Brukseli.


Produkty oceniane są przez Międzynarodowe Jury, składające się ze 120 najlepszych Szefów Kuchni i Sommelierów, którzy smakują żywność i napoje na podstawie ślepych testów. Produkty nie konkurują ze sobą, ale są oceniane według ich indywidualnych właściwości w swojej kategorii. W tym roku iTQi z dumą świętuje swoją dziesiątą rocznicę, pomagając producentom z ponad 130 krajów promować produkty na rynkach krajowych i międzynarodowych.
Ocena organizowana jest przez „International Taste & Quality Institute”. iTQi jest wiodącą niezależną organizacją, która współpracuje ze 120 Szefami Kuchni oraz z Sommelierami, członkami najbardziej prestiżowych instytucji w Europie, takich jak Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, Maîtres Cuisiniers de France. Ich zadaniem jest ocenianie smaku produktów przeznaczonych dla konsumentów. Produkty poddawane są ślepym testom (bez porównań) z naciskiem na intensywność przyjemności smakowej. Kryteria organoleptyczne są punktowane (pierwsze wrażenie, wygląd, aromat, tekstura, smak oraz wtórne wrażenia węchowe) oraz komentowane przez każdego członka jury.
Ocenianym produktom przyznawane są punkty, a produkt, który otrzyma:
- 70-79% punktów - uhonorowany jest jedną gwiazdką i tytułem Smak Godny Uwagi;
- 80-89% - dostaje dwie gwiazdki i tytuł Smak Wybitny;
- powyżej 90% - dostaje trzy gwiazdki i tytuł Smak Wyjątkowy.
Hochland Maasdamer Caracter, który pojawił się w ofercie Hochland w lipcu ubiegłego roku, uzyskał dwie gwiazdki i tytuł Smak Wybitny, a Valbon Camembert Oryginalny – trzy gwiazdki i tytuł Smak Wyjątkowy. Uzyskane w tym roku wyniki powtórzyły sukces Almette śmietankowego z 2010 roku, kiedy to produkt ten został równie wysoko oceniony. Cytując Międzynarodowe Jury: „Hochland Polska powinien być dumny z produktów tak uznanych i cenionych przez Jury iTQi za ich doskonały smak.”