1. Aktualności
  2. Polska

Loża Ekspertów po raz drugi oceni Mozzarellę ze Skierniewic (OSM)

Źródło: Skierniewice (OSM)
Autor: Monika Czaplicka

OSM w Skierniewicach ponownie zgłosiła do oceny Ser Mozzarella w zalewie mini (kulki 100 g).
Ser mozzarella charakteryzuje się łatwą topliwością oraz rozciągliwością, dzięki czemu jest niezastąpionym dodatkiem do przygotowania prawdziwej pizzy, zapiekanek, lasagne oraz wszelkich dań na gorąco. Kuleczki sera doskonale smakują także w sałatce, czy na kanapce.

Małe kulki (masa jednej wynosi 7 g) sera pakowane w lekko słonej zalewie zostały wyróżnione przez Lożę Ekspertów podczas V certyfikacji. Wówczas, otrzymały godło programu oraz tytuł TOP PRODUKT. Od tego audytu minęły niespełna 24 miesiące (a na taki czas przyznawane są certyfikaty), dlatego też produkt zostanie ponownie oceniony przez ekspertów programu „Doceń polskie”.
Ser mozzarella jest głównym produktem OSM w Skierniewicach. Zakład wytwarza ten rodzaj sera od początku lat 90-tych ubiegłego wieku, do jego produkcji służy mleko krowie najwyższej jakości.- Nasza Mozzarella posiada elastyczną konsystencję, łatwo się wiórkuje i nie powoduje sklejania się wiórków – zapewnia producent. Firma oferuje ser wędzony, w ziołach i w zalewie w różnych gramaturach.
Obecnie, OSM w Skierniewicach zrzesza ok. 600 członków – dostawców mleka z terenów powiatów skierniewickiego, żyrardowskiego, rawskiego i łowickiego. Firma zatrudnia ponad 150 osób.
OSM w Skierniewicach wdrożyła system zarządzania jakością ISO 9001 zintegrowany z systemem HACCP zgodnie z wytycznymi zawartymi w Kodeksie Żywnościowym i Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 852/2004 z 29.04.04 oraz polskimi wymaganiami prawnymi. System Zarządzania Jakością w OSM w Skierniewicach obejmuje wszystkie wymagania normy ISO 9001:2000.