1. Aktualności
  2. Świat

USA: Listeria powodem zawieszenia produkcji Roos Foods

Źródło: FDA
Autor: Janusz Górski

FDA zadecydowało o zawieszeniu produkcji w firmie Roos Foods – podaje amerykańska agencja ds. żywności. Ten mały zakład ze stanu Delaware wytwarzający sery w stylu hiszpańskim stał się powodem zachorowań 8 osób w Maryland i Kalifornii wywołanych zarażeniem serów listerią. Do niedawna istniało tylko uzasadniane prawdopodobieństwo dotyczące zarażenia produktów bakteriami Listeria monocytogenes w obrębie zakładu, ale po dochodzeniu prowadzonym przez FDA oraz Centrum Kontroli i Prewencji Chorób, podejrzenia się potwierdziły.


Powodem zarażania serów w zakładzie był cieknący dach, skąd woda przedostawała się do pomieszczenia produkcyjnego, na sprzęt i zbiorniki. Rdza i łuszczenie materiałów potwierdziły najgorsze podejrzenia śledczych. Oprócz tego stwierdzono wodę stojącą na posadzkach oraz pozostałości po żywności po procesie higienizacji. Posadzki pomieszczeń produkcyjnych zawierały ubytki, zaś urządzenia służące do produkcji miały dziury od rdzy. Podłogi i ściany wykazywały zły stan.
Próbki pobrane do analizy wykazały wynik pozytywny dla obecności Listeria moniocytogenes.
Zakład zdecydował o wycofaniu swoich produktów będących obiektem obrotu w stanach: Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Virginia i Dystrykt Columbia.