1. Aktualności
  2. Polska

Kuchnia: Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic

Źródło: Hochland Polska
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

Tym razem zapraszamy do zabawy w kuchni Hochland. Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic może być ciekawym pomysłem na coś smacznego


Składniki:
8 tortilli o średnicy 23 cm
500 g sera Hochland Premium Emmentaler Classic
300 ml śmietany 12%
Sok z jednej cytryny
Świeża kolendra i łyżeczka posiekanej
1,5 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki oleju rzepakowego
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
Łyżeczka kuminu
Łyżka czerwonej słodkiej papryki
100 ml octu winnego
100 ml cytrynki w płynie (naturalnej)
Przygotowanie:
Przygotowanie „pulled pork” jest czasochłonne, ale raz przygotowane może w lodówce leżeć nawet 5 dni.
Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku/rondlu przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500 ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.