1. Aktualności
  2. Świat

Chr.Hansen: Nowe rozwiązania ograniczające sól w serach

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© fmh

Choć World Health Organization (WHO) rekomenduje spożywanie mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g soli dziennie, to średnie spożycie na świecie mieści się w granicach 2600- 7200 mg dziennie, co oznacza konieczność redukcji o 25-75%. Chr.Hansen właśnie wprowadza nowe rozwiązanie dla mleczarni o nazwie SaltLite.

– Redukcja ilości soli jest technicznym wyzwaniem, ponieważ ma wpływ na smak, texture i termin przydatności produktu do spożycia – mówi Timothy Wallace, Marketing Manager w Dziale Enzymy w Chr. Hansen. Nowe rozwiązanie SaltLite to naturalne rozwiązanie umożliwiające redukcję sodu o 50%. Co istotne nowy składnik oparty jest wyłącznie na składnikach naturalnych. To owoc prac Chr.Hansen i Uniwersytetu w Kopenhadze.

Ostatnie wiadomości o firmie