1. Aktualności
  2. Polska

Milktrade: Nadchodzi era zdrowego przekąszania

Źródło: Forum Mleczarskie Handel
Autor: Janusz Górski
© fm
© milktrade

– Zdrowe przekąski nabiałowe są alternatywą dla tłustych chipsów, to już każdy wie. Zadajemy sobie pytanie, czym częstować niespodziewanych gości, żeby nie było tłuste i niezdrowe. Nudne chipsy, kaloryczne kanapki lub zbyt słone orzeszki? Co przekąszać między posiłkami, aby zaspokoić nagły głód, ale też jeść smacznie? – zastanawia się w rozmowie z Forum Mleczarskim Marta Badocha, Przedstawiciel Milktrade Polska

– Gotowe przekąski – przygotowane w gastronomii, które kupujemy są niezdrowe, ponieważ nie mamy pewności z jakich składników zostały zrobione, ale także jakich sztucznych substancji użyto do ich produkcji. Gospodynie domowe chcą zaspokoić potrzeby swoich domowników oraz gości, dlatego też moim zdaniem szybkimi krokami nadchodzi era zdrowego przekąszania – czyli przekąsek z nabiału. Rewolucja już nastąpiła – to wejście na stół Polaków „deski serowej”, którą wymyślili Francuzi, dalej koreczki serowe na wykałaczkach z dodatkiem wędlinki, małej oliwki, które skuszą niejednego łasucha – wskazuje Marta Badocha.
– Producenci już mocno myślą jak na tej płaszczyźnie zadowolić wyedukowanego klienta, handlowcy śledzą nowości związane z przekąską nabiałową. Są już prekursorzy Arla (feta w zalewie), firma Frączewski (fondue serowe), TMT (koreczki serowe z wykałaczkami), Milktrade (serowe warkoczyki wędzone i naturalne 50 g, Beskidzkie faruki wędzone i naturalne 100 g, które mogą być też podane z oliwkami i z zalewą z oliwek) – dodaje Marta Badocha.