1. Aktualności
  2. Polska

Mońki (MSM) skupuje więcej mleka

Źródło: Forum Mleczarskie Biznes
Autor: Janusz Górski
© mońki (MSM)

W 2011 roku skup mleka w mleczarni Mońki (MSM) wyniósł 114,7 mln litrów mleka. Tym samym był o 2,5% większy niż w roku 2010. Na ubiegłoroczny wysoki poziom skupu zapracowało 2023 dostawców. Takie dane przedstawione zostały na kwietniowym zebraniu mleczarni. Wysoko oceniono gospodarkę finansową spółdzielni, która w odróżnieniu od wielu innych, skupuje mleko od małych dostawców.


- Moniecka Spółdzielnia Mleczarska skupuje mleko z rejonu 10 gmin województwa podlaskiego w dorzeczach Narwi i Biebrzy. Jest to region z dużą powierzchnią naturalnych łąk. Wiele gospodarstw rolnych ukierunkowało swoją działalność na produkcję mleka. Środki unijne, kredyty preferencyjne, a przede wszystkim ciężka praca, pozwoliły na specjalizację w produkcji dużej ilości i dobrej jakości mleka – mówi prezes Stanisław Jamiołkowski. I dodaje – Średnio, w 2011 roku, jeden dostawca dostarczył do MSM Mońki 57 tys. litrów mleka, dla porównania w 2000 roku ta średnia wynosiła 16 tys. litrów. Zaś w tym roku, dynamika skupu jest jeszcze większa i wyniosła aż 15% w pierwszym kwartale.
Ważnym aspektem w działalności MSM Mońki jest to, że w odróżnieniu od innych spółdzielni, skupuje ona mleko od małych dostawców, dbając tym samym o rozwój mniejszych gospodarstw i nie przymuszając ich w sposób sztuczny, aby zaprzestały produkcji mleka. Ten fakt podkreślił biegły rewident i uznany ekonomista w branży mleczarskiej dr Jan Dworniak. Pochwalił on też korzystną strukturę zatrudnienia w zakładzie, dużą wydajność pracy i dobrą płynność finansową.
W 2011 roku mleczarnia Mońki (MSM) wyprodukowała m.in. 10,8 tys. ton sera twardego, 1,4 tys. ton masła, 6,5 tys.ton serwatki w proszku oraz 475 ton sera topionego i 485 ton serów krojonych. Wartość sprzedaży, w 2011 roku, uplasowała się na poziomie 201 milionów zł.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Zakład posiada wdrożony system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.