1. Aktualności
  2. Polska

Arla Foods: Castello Brie

Źródło: Arla Foods
Autor: Monika Czaplicka
© Arla Foods

Ser typu Brie z przerostem białej pleśni. Ma niesamowicie delikatny i śmietankowy smak. Charakterystyczna dla tego typu serów biała i aksamitna skórka otacza rozpływające się w ustach kremowe wnętrze. Wyprodukowany z najwyższej jakości składników.

Wytwarzany na bazie mleka krowiego, poddanego pasteryzacji. Zawartość tłuszczu ogółem min. 32,4%. Zawartość tłuszczu w suchej masie min. 60%.
Castello Brie, z uwagi na swój łagodny smak wspaniale komponuje się na świeżej bagietce czy innym pieczywie w otoczeniu najróżniejszych dodatków. Delikatnie podkreśla i urozmaica codzienne posiłki, dodając do każdego z nich odrobinę finezji i niebywałej przyjemności jedzenia. Znakomicie komponuje się w sałatkach lub może być zasmażany, np. z żurawiną. Z uwagi na to, iż może być spożywany bez żadnych dodatków, jest również niezastąpioną przekąską podczas romantycznych kolacji czy wizyty gości. Idealnie nadaje się do spożycia z białym winem, zarówno wytrawnym jak i półsłodkim.
Jego wyjątkowo łagodny smak przekonuje również tych, którzy dotychczas nie byli konsumentami serów pleśniowych.