1. Aktualności
  2. Polska

Mońki (MSM): Ser Morski – ser z najczystszych terenów Polski

Źródło: Sfera PR
Autor: Janusz Górski

Dolina Biebrzy, skąd pochodzi Ser Morski Mońki (MSM), należy do najczystszych ekologicznie terenów naszego kraju. Zdrowe powietrze i czysta woda sprawiają, że wywodzące się z Podlasia produkty charakteryzują się wyjątkowymi walorami.
O jakości sera żółtego w ogromnej mierze decyduje to, z jakiego mleka został wyprodukowany. Na walory smakowe i klasę tego surowca bezpośredni wpływ ma z kolei środowisko, z którego pochodzi. Z tego względu warto wybierać artykuły wytwarzane w rejonach czystych ekologicznie.

Ser Morski Mońki (MSM) należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak i sprężysty miąższ. Zarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski Mońki (MSM) możemy wykorzystywać w przeróżny sposób – na zimno, na gorąco, jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Praktyczna forma plastrów i opakowanie nadające się do wielokrotnego otwierania pozwalają na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek.
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Firma powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. Spółdzielnia specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, produktów tłuszczowych: masła extra i mieszanek, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM Mońki odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje najwyższą jakość wyrobów. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001: 2008, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej/Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.