1. Aktualności
  2. Polska

Ostrowia wznowiła produkcję

Źródło: Spomlek (SM)
Autor: Janusz Górski
© FM.PL
© FM.PL

Mleczarnia w Ostrowii Mazowieckiej, dzierżawiona obecnie przez Spomlek (SM), wznowiła produkcję serków twarogowych Ostrowia. Pierwsza partia trafiła już do sklepów.
– Serki Ostrowia są bardzo znanym i cenionym przez konsumentów produktem, dlatego jak najszybsze uruchomienie ich wytwarzania było dla nas priorytetem. Nasi odbiorcy dopingowali nas do tego, bowiem konsumenci nie zważając na zmiany własnościowe, wciąż chcieli kupować serki, do których przez lata się przyzwyczaili – mówi Dariusz Wójcicki, dyrektor handlowy Spomlek (SM).

Do sklepów trafiły już produkty z pierwszej partii. Są to serki: naturalny, jogurtowy, z ziołami, ze szczypiorkiem, z papryką, z czosnkiem. Dobre przyjęcie ze strony handlu powoduje, że wkrótce powinny być wytwarzane na dwie zmiany.
Spomlek (SM), obok dzierżawy zakładu produkcyjnego, ma także wyłączne prawo do posługiwania się marką Ostrowia. Dotarły już do niej sygnały, że pojawiły się próby wprowadzenia w błąd odbiorców poprzez zapowiedzi zaprzestania wytwarzania serków w Ostrowi i zastąpienia ich innymi, o łudząco podobnej nazwie.
– Nasi prawnicy analizują już te informacje. Marka Ostrowia jest dorobkiem kilku pokoleń rolników z Mazowsza i jednym z ważniejszych elementów odbudowy tutejszego mleczarstwa. Dlatego czujemy się zobowiązani do jej obrony przed nieuczciwą konkurencją – podkreśla Dariusz Wójcicki.
Spomlek (SM) z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2010 r. wyprodukował blisko 11 tys. ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Ponad 1/4 wyprodukowanych przez Spomlek (SM) serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją spółdzielnia cieszy się na rynku rosyjskim.
Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza mleczarnia w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), mleko spożywcze, śmietany, jogurty i masło. Są one wytwarzane w trzech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie i Młynarach (okolice Elbląga).
Spomlek (SM) to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których ponad 1200 osób to rolnicy indywidualni – dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Rocznie przerabia ponad 190 mln litrów mleka krowiego.